Depots bouwen/Nl

From OpenTTD
Revision as of 11:44, 13 August 2012 by tacsipacsi (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search


Notice.png

Opmerking

Dit artikel beschrijft alleen spoorwegdepots. Er zijn ook depots voor andere transportmiddelen.

Leer in deze tutorial hoe je depots bouwt (plaatsen, positioneren) die aansluiten met de rest van je sporen. Depots zijn plaatsen waar je treinen kan bouwen en worden ook gebruikt voor treinservices, dus let ook op dat een trein binnen én buiten kan.

Contents

Hoe plaats ik een depot?

 1. Open eerst de bouw spoorwegen werkbalk - klik hiervoor op de knop bouw spoorwegen Manual html m772c5b23.png in de menubalk om de werkbalk zichtbaar te maken:
  De werkbalk Bouw spoorwegen
 2. Zoek in de werkbalk voor de knop Bouw treindepot of druk op 7. Er zal een nieuw venster te voorschijn komen met in de titelbalk de tekst Richting van treindepot.
  Klik op de Bouw treindepot knop
 3. Selecteer de juiste richting aan de hand van waar je de depot wil plaatsen - de plek waar je treinen wilt laten gaan als ze naar het depot zoeken.
  Venster om de richting van de depot te bepalen
 4. Nu moet je bepalen waar naast de sporen je je depot wilt. Zorg ervoor dat de uitgang naar de richting van de sporen gericht staat. Je kan depots naast vlak terrein ook op hellend terrein plaatsen.
  File:Depotspoor3.png
  Selecteer de positie voor de depot
 5. Als je de positie van de depot overeenkomt met de positie die je in gedachte had, hoef je alleen de linker muisknop in te drukken om de depot te plaatsen. Aangrenzende sporen worden automatisch aangesloten aan de depot.
  File:Depotspoor4.png
  Een nieuwe depot met automatisch verbonden sporen
  .

Onthou dat je altijd een depot kan verwijderen met de hulp van de slooptool Clear title.png.

Waar plaats ik een depot?

Waar je je depot plaatst is een strategische keuze die we aan jou over laten. (Je kan altijd verschillende depots plaatsen op de lijn, en hopen op geluk Smile 22px.png)

Wees zeker dat treinen:

 • Een service kunnen nemen op een efficiënte manier
 • Geen files veroorzaken wanneer ze de depot binnen- of buitenkomen

Er zijn enkele strategieën om dit doel te bereiken:

 1. Laat treinen hun service doen na een specifiek tijdsinterval of voeg een depot toe als order van een trein. Depots toevoegen als orders kan op identiek dezelfde manier als hoe je stations en controleposten toevoegt op de orderlijst.
  Depots aan de ingang van een station
  Depots geplaatst aan een spoorlijn
 2. Bouw het spoornetwork op een zodanige manier dat treinen geforceerd worden om een depot binnen te gaan telkens ze een station of spoorlijn passeren.
  Depots aan het einde van een spoorlijn. Trains zijn geforceerd een service te nemen
  Depots dat treinen verplicht een service te nemen

Er zijn ook andere geavanceerde depot opstellingen die enkele problemen oplossen die optreden in vorige simpele opstellingen.

Volgende gekende gerelateerde problemen met depots zijn:

 • Snelle treinen moeten afremmen wanneer ze een depot binnen of buiten gaan, wat andere treinen kan vertragen. Dit kan leiden tot files op een drukke spoornetwerk.
 • Vaak worden korte bochten gebruikt vlakbij depots, wat snelle treinen ook kunnen doen vertragen.
 • Als er veel verkeer is bij een depot kan een trein 'ophopen' in een depot en erin vast blijven zitten voor een lange tijd. Als er bijvoorbeeld een depot wordt geplaatst aan het eind van een station, dan kan er een nieuwe trein op hetzelfde spoor binnenkomen, wat de uitgang kan blokkeren voor de vorige trein. Dit effect kan zich opstapelen, naarmate meer treinen het station binnenkomen.

Geavanceerde depot opstellingen

 • Depots langs spoorlijnen: Deze opstelling laat treinen toe te vertragen of te versnellen wanneer de trein een depot binnen- of buitenkomt en zonder andere treinen op de spoorlijnen te hinderen:
  Depots langs spoorlijnen
 • Geforceerde service: Het kan veel uitmaken wanneer een trein vlak na het levering of vlak voor het laden van nieuwe goederen een servicebeurt krijgt. Dit komt omdat het inkomen afhankelijk is van de tijd die goederen er over doen tot hun bestemming. Dus kan je beter de trein een servicebeurt geven vlak voor het laden en de trein niet naar een depot zenden totdat de goederen geleverd zijn. Hieronder een voorbeeld van een geforceerde service:
  Treinen worden geforceerd om een service te nemen vlak achter het lossen van goederen
Andere voordelen voor deze opstelling:
 • Neemt weinig plaats in
 • De snelle lange treinen worden slechts 1 keer geforceerd een service te nemen en het station te passeren.
 • Door gebruik van het 'depot truukje' om voertuigen 180 graden te draaien vermijd je scherpe bochten (kan ervaren worden als onrealistisch en lelijk door sommige spelers)
 • Depots met voorrang: Treinen die depots verlaten rijden veel trager dan treinen die zich al op de spoorlijnen bevinden. Met voorseinen kan je deze treinen dan ook voorrang geven en treinen die het depot verlaten laten wachten op deze treinen. Het is aangeraden om eerst over een goede kennis te beschikken over voorseinen, voordat je deze constructie gebruikt.
Voorseinen
Entry presignal.png Exit presignal.png Combo presignal.png
Ingangssein  ·  Uitgangssein  ·  Combinatiesein
Met de volgende layout maak je een ketting van voorseinen langs de spoorlijn. Zoals je in de afbeelding kan zien, heeft een trein op de spoorlijn een uitgangssein rood gemaakt. Het rode signaal van de uitgangssein communiceert met de combinatieseinen, en sluit op die manier de toegang van het depot naar de spoorlijn af. Dus, het ingangssein wordt rood omdat het uitgangssein -als enige uitgang rood- is.
Depot met voorrang. De trein op de spoorlijn heeft voorrang op treinen die het depot verlaten.
Het splitsen van een spoorlijn in 2 of meer servicesporen kan handig zijn bij druk verkeer. De trein vertraagt meteen op het moment dat de trein het depot binnenkomt, dus dan kan die trein een file veroorzaken. Als we treinen omleiden naar andere depots met voorseinen kunnen we die file beperken.
Deze opstelling veroorzaakt minder files op de spoorlijn.

Volgende: Spoorwegstation bouwen »

Personal tools