NewGRF/Hu

From OpenTTD
(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
m
m
Line 6: Line 6:
 
|nl=NewGRF
 
|nl=NewGRF
 
|ru=NewGRF
 
|ru=NewGRF
 +
|pl=NewGRF
 
|language_page=hu
 
|language_page=hu
 
}}{{-}}{{Tartalomjegyzék/Hu}}
 
}}{{-}}{{Tartalomjegyzék/Hu}}

Revision as of 13:12, 5 April 2014A NewGRF a New Graphics Resource File (Új grafikai erőforrásfájl) rövidítése; ez általános felületet nyújt a játék módosítására, kiegészítésére. Az OpenTTD 1.2.0-s verziójától 32 bites grafika is hozzáadható a játékhoz NewGRF-eken keresztül.

A NewGRF ad lehetőséget létező grafika, járművek, épületek, rakományok, vasúttípusok, objektumok és gazdasági épületek lecserélésére vagy újak hozzáadására az OpenTTD-n belül. A NewGRF fájlokat új játék indítása előtt le kell tölteni és aktiválni kell, hogy tartalmuk megjelenjen a játékban. Míg a Haladó beállítások játék közben is módosíthatók, a NewGRF-ek már a játék megkezdése előtt telepítendők a helyes működés érdekében. A NewGRF (ÚjGRF) elnevezés azon új jellemzőkre utal, melyekkel a GRF fájlok (a Transport Tycoon grafikai erőforrásfájljai) kiegészülnek, és melyekkel módosítható a játék grafikája és viselkedése. A NewGRF az OpenTTD és a TTDPatch közös formátuma, és ezekkel csaknem teljesen kompatibilis.

Az OpenTTD GRF fájljait illető általános kérdésekkel kapcsolatban lásd a NewGRF GyIK-et.

Contents

NewGRF-ek beszerzése

Letölthető tartalmak

A NewGRF-ek beszerzésének legelterjedtebb és legkényelmesebb módja a játékbeli tartalomletöltő rendszer használata. A legtöbb NewGRF megtalálható benne. Létezik egy NewGRF fejlesztői fórum is, ahol egyes NewGRF-ek fejlesztői változatai is elérhetők.

Kézi telepítés

Ha olyan NewGRF-eket szeretnél használni, melyek nem találhatók meg a tartalomletöltő rendszerben, és máshonnan szerezted be őket, akkor azokat kézzel kell a megfelelő helyre telepítened. Egy NewGRF egyetlen (.grf kiterjesztésű) fájlból áll, pl. "grvts.grf". Egy NewGRF telepítéséhez:

 1. Töltsd le a NewGRF grf kiterjesztésű fájlját (csomagold ki, ha tömörítmény része),
 2. majd helyezd el az OpenTTD telepítésed newgrf mappájában, amely általában a következő:
C:\Dokumentumok\newgrf (Windows 95, 98, ME)
C:\Documents and Settings\<felhasználónév>\Dokumentumok\OpenTTD\newgrf (Windows 2000, XP)
C:\Users\<felhasználónév>\Dokumentumok\OpenTTD\newgrf (Windows Vista, 7)
~/.openttd/newgrf (Linux, BSD)
~/Documents/OpenTTD/newgrf (OSX)

NewGRF-ek aktiválása

1. A főmenüben kattins a NewGRF beállítások gombra.

Főablak (NewGRF beállítások)

A felület megváltozott az OpenTTD 1.0 és 1.1 között, ezért az alábbiakban egymás után mindkettőt bemutatjuk.

1.1-es és későbbi verziók

2. Válassz ki egyet az Inaktív NewGRF fájlok közül, majd kattints a Hozzáad gombra, vagy csak kattins duplán a NewGRF nevére. Kis képernyőkön így néz ki:

NewGRF beállítások ablaka (kicsi)

Nagy képernyőkön pedig kényelmesen nagyra nő:

NewGRF beállítások ablaka (nagy)

3. Ha szükséges, módosítsd egy aktív NewGRF beállításait: válaszd ki az Aktív NewGRF fájlok listájából, majd kattints a Paraméterek beállítása gombra. Ennek nyomán ilyesmi fog megjelenni:

NewGRF paraméterablak

4. Arra is van lehetőséged, hogy elmentsd a kiválasztott NewGRF-ek összeállítását (beállításaikkal együtt), illetve, hogy betölts egy ilyen listát. A mentés a Lista mentése gombbal lehetséges, a már elmentett listák pedig a Lista kiválasztása melletti legördülő menüből tölthetők be.

NewGRF-lista mentése

1.0-s és korábbi verziók

2. Kattints a Hozzáad gombra.

NewGRF beállítások ablaka (Hozzáad)

3. Válaszd ki a használni kívánt NewGRF fájlt, majd kattints a Kiválasztáshoz hozzáad gombra.

Elérhető NewGRF fájlok ablaka

4. Kattints a Hozzáad gombra további NewGRF-ek hozzáadásához, majd élesítsd a módosításokat az Alkalmazás gombbal, ha elkészültél.

NewGRF beállítások ablaka (Alkalmazás)

Keverjük vagy ne keverjük

Az OpenTTD lehetőséget ad akár 59 különböző NewGRF kiválasztására minden megkezdendő játékhoz. Mégsem válogathatod össze őket akárhogyan, némi tervezés szükségeltetik. Egyes NewGRF-ek nem kompatibilisek bizonyos más NewGRF-ekkel, néha pedig több NewGRF is kell, hogy kiegészítsék egymást. Az alábbiakban olvashatsz egy összefoglalót különböző NewGRF-ek társításáról, kiegészítve némi útmutatással arról, hogy mit szabad és mit nem érdemes keverni.

Járművek
 • Mindenből egy (vonatkészlet, közútijármű-készlet, hajókészlet, repülőgépkészlet) nyújtja a legjobb eredményt.
 • Azonos típusból egynél több is megengedett, de jelentős árkülönbségek adódhatnak a különböző készletek járművei között.
 • Minden típusból legfeljebb 65535 különböző jármű szerepelhet.
Állomások
 • Amennyit csak akarsz, amíg el nem éred a különböző állomások számának 255-ös felső határát.
Csatornák/folyók
 • Egyszerre csak egyet.
Hidak
 • Ha egynél többet állítasz be, egyes készletek felülírhatják egymást. Ugyanakkor ez nem okoz technikai gondot, szóval nyugodtan kísérletezhetsz.
 • A hídkészletek mindig módosítják a közúti és a vasúti hidakat is, a megvalósítás módjából kifolyólag.
Házak
 • A legjobb eredmény érdekében egyszerre csak egyet.
 • Egynél többet is be lehet állítani, a különböző házak számának 512-es felső határáig.
Gazdasági épületek
 • Egyszerre csak egyet. Kivételt képeznek az ECS vektorok.
 • Egyes gazdasági készleteket úgy terveztek meg, hogy módosítsák az alapértelmezett gazdasági épületeket is. Az „egyszerre csak egyet” szabály itt is érvényes: ne keverd más gazdasági készletekkel.
 • A legtöbb gazdasági készlet bevezet új rakományokat is, melyeket nem támogatnak az alapértelmezett járművek. Ilyen gazdasági készlethez mindig tölts be egy-egy megfelelő járműkészletet is minden járműtípusból.
Repülőterek
 • Amennyit csak akarsz, amíg el nem éred a különböző repülőterek számának 128-as felső határát.
Objektumok
 • Amennyit csak akarsz, amíg el nem éred a különböző objektumok számának 255-ös felső határát.
Vasúttípusok (pályakészletek)
 • Amennyit csak akarsz, amíg el nem éred a különböző vasúttípusok számának 16-os felső határát. Ebbe bele kell számolni a négy alapértelmezett vasúttípust is, melyeket nem lehet kivenni.
 • Egyes pályakészleteket kifejezetten bizonyos vonatkészletekhez terveztek.

Számos NewGRF figyelmeztet, ha nem megengedett társításokat teszel, és esetleg kikapcsolják magukat. Egy játék elindítása után javasolt ellenőrizni a NewGRF konfigurációt (az Eszközök menün keresztül). Probléma esetén érdemes elvetni a játékot, kijavítani a problémát, majd új játékot kezdeni. Véletlen játék esetén újragenerálható ugyanaz a térkép ugyanazon véletlen alapszám megadásával, egyidejűleg a többi térképgenerátorbeli beállítás változatlanul hagyásával. Egy játék véletlen alapszámát úgy tudhatod meg a játék megkezdése után, ha a konzolban kiadod a getseed parancsot.

8 bites kontra 32 bites grafika

A programjellemző elérhető:

<1.0

1.0-1.2

1.3

1.4

1.5-1.7

Nightly

Az OpenTTD 1.2.0-tól kezdődően a NewGRF-ek nemcsak a szokásos 8 bites, hanem 32 bites grafikát is tartalmazhatnak. Ezzel a változással voltaképpen a NewGRF-ek váltak az egyetlen eszközévé annak, hogy 32 bites grafika kerüljön az OpenTTD 1.2.0-ba és újabb kiadásaiba. Innentől kezdve a NewGRF-ek arra is képesek lehetnek, hogy a különböző nagyítási szintekhez különböző grafikát nyújtsanak.

Az OpenTTD 1.2.0-s és újabb verzióiban 32 bites grafikát már nem lehet a régi png/tar formátumban használni. A régebb óta létező 32 bites grafikáknak még nem mindegyike érhető el NewGRF formátumban. Az OpenTTD 1.2.0-s és újabb verzióihoz elérhető 32 bites grafikákért lásd a 32 bites NewGRF-ek listáját.

Ha a régi 32 bites grafikai formátumot kívánod használni, az OpenTTD Extra nagyítás (Extra Zoom) módosított változatára lesz szükséged, amelyet azonban már nem frissítenek. Részletekért lásd a 32 bites extra nagyítási szintek lapot.

Záró megjegyzések

Ezek után új játék kezdésekor a kiválasztott NewGRF-ek működésbe lépnek, és az általuk előidézett változások a játékban meg is jelennek. Ugyanakkor a NewGRF-ek listájának módosítása nem befolyásolja a korábban mentett játékokat, ugyanis a NewGRF-ek a játékmentések szerves részét képezik, a használt NewGRF-ek listája tárolódik azokban.

Képernyőkép egy játékból, melyben használják az UKRS és a Newstations NewGRF fájlokat

Az aktív NewGRF fájlok sorrendje is fontos, ez határozza meg a különböző NewGRF-ek egymásra hatását. Egy, a listában lentebb szereplő NewGRF felülírja egy fentebb szereplő NewGRF hatását.

Külső hivatkozások


Personal tools