NewGRF/Hu

From OpenTTD
(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
m
m (navbox renamed)
 
Line 104: Line 104:
 
* [http://www.tt-forums.net/viewforum.php?f=66 NewGRF fórum]
 
* [http://www.tt-forums.net/viewforum.php?f=66 NewGRF fórum]
  
{{NewGRF-navidoboz/Hu}}
+
{{Navbox NewGRF/Hu}}
  
 
[[Category:Beállítások és finomhangolás/Hu]]
 
[[Category:Beállítások és finomhangolás/Hu]]
 
[[Category:NewGRF/Hu]]
 
[[Category:NewGRF/Hu]]

Latest revision as of 17:03, 29 May 2014A NewGRF a New Graphics Resource File (Új grafikai erőforrásfájl) rövidítése; ez általános felületet nyújt a játék módosítására, kiegészítésére. Az OpenTTD 1.2.0-s verziójától 32 bites grafika is hozzáadható a játékhoz NewGRF-eken keresztül.

A NewGRF ad lehetőséget létező grafika, járművek, épületek, rakományok, vasúttípusok, objektumok és gazdasági épületek lecserélésére vagy újak hozzáadására az OpenTTD-n belül. A NewGRF fájlokat új játék indítása előtt le kell tölteni és aktiválni kell, hogy tartalmuk megjelenjen a játékban. Míg a Haladó beállítások játék közben is módosíthatók, a NewGRF-ek már a játék megkezdése előtt telepítendők a helyes működés érdekében. A NewGRF (ÚjGRF) elnevezés azon új jellemzőkre utal, melyekkel a GRF fájlok (a Transport Tycoon grafikai erőforrásfájljai) kiegészülnek, és melyekkel módosítható a játék grafikája és viselkedése. A NewGRF az OpenTTD és a TTDPatch közös formátuma, és ezekkel csaknem teljesen kompatibilis.

Az OpenTTD GRF fájljait illető általános kérdésekkel kapcsolatban lásd a NewGRF GyIK-et.

Contents

[edit] NewGRF-ek beszerzése

[edit] Letölthető tartalmak

A NewGRF-ek beszerzésének legelterjedtebb és legkényelmesebb módja a játékbeli tartalomletöltő rendszer használata. A legtöbb NewGRF megtalálható benne. Létezik egy NewGRF fejlesztői fórum is, ahol egyes NewGRF-ek fejlesztői változatai is elérhetők.

[edit] Kézi telepítés

Ha olyan NewGRF-eket szeretnél használni, melyek nem találhatók meg a tartalomletöltő rendszerben, és máshonnan szerezted be őket, akkor azokat kézzel kell a megfelelő helyre telepítened. Egy NewGRF egyetlen (.grf kiterjesztésű) fájlból áll, pl. "grvts.grf". Egy NewGRF telepítéséhez:

 1. Töltsd le a NewGRF grf kiterjesztésű fájlját (csomagold ki, ha tömörítmény része),
 2. majd helyezd el az OpenTTD telepítésed newgrf mappájában, amely általában a következő:
C:\Dokumentumok\newgrf (Windows 95, 98, ME)
C:\Documents and Settings\<felhasználónév>\Dokumentumok\OpenTTD\newgrf (Windows 2000, XP)
C:\Users\<felhasználónév>\Dokumentumok\OpenTTD\newgrf (Windows Vista, 7)
~/.openttd/newgrf (Linux, BSD)
~/Documents/OpenTTD/newgrf (OSX)

[edit] NewGRF-ek aktiválása

1. A főmenüben kattins a NewGRF beállítások gombra.

Főablak (NewGRF beállítások)

A felület megváltozott az OpenTTD 1.0 és 1.1 között, ezért az alábbiakban egymás után mindkettőt bemutatjuk.

[edit] 1.1-es és későbbi verziók

2. Válassz ki egyet az Inaktív NewGRF fájlok közül, majd kattints a Hozzáad gombra, vagy csak kattins duplán a NewGRF nevére. Kis képernyőkön így néz ki:

NewGRF beállítások ablaka (kicsi)

Nagy képernyőkön pedig kényelmesen nagyra nő:

NewGRF beállítások ablaka (nagy)

3. Ha szükséges, módosítsd egy aktív NewGRF beállításait: válaszd ki az Aktív NewGRF fájlok listájából, majd kattints a Paraméterek beállítása gombra. Ennek nyomán ilyesmi fog megjelenni:

NewGRF paraméterablak

4. Arra is van lehetőséged, hogy elmentsd a kiválasztott NewGRF-ek összeállítását (beállításaikkal együtt), illetve, hogy betölts egy ilyen listát. A mentés a Lista mentése gombbal lehetséges, a már elmentett listák pedig a Lista kiválasztása melletti legördülő menüből tölthetők be.

NewGRF-lista mentése

[edit] 1.0-s és korábbi verziók

2. Kattints a Hozzáad gombra.

NewGRF beállítások ablaka (Hozzáad)

3. Válaszd ki a használni kívánt NewGRF fájlt, majd kattints a Kiválasztáshoz hozzáad gombra.

Elérhető NewGRF fájlok ablaka

4. Kattints a Hozzáad gombra további NewGRF-ek hozzáadásához, majd élesítsd a módosításokat az Alkalmazás gombbal, ha elkészültél.

NewGRF beállítások ablaka (Alkalmazás)

[edit] Keverjük vagy ne keverjük

Az OpenTTD lehetőséget ad akár 59 különböző NewGRF kiválasztására minden megkezdendő játékhoz. Mégsem válogathatod össze őket akárhogyan, némi tervezés szükségeltetik. Egyes NewGRF-ek nem kompatibilisek bizonyos más NewGRF-ekkel, néha pedig több NewGRF is kell, hogy kiegészítsék egymást. Az alábbiakban olvashatsz egy összefoglalót különböző NewGRF-ek társításáról, kiegészítve némi útmutatással arról, hogy mit szabad és mit nem érdemes keverni.

Járművek
 • Mindenből egy (vonatkészlet, közútijármű-készlet, hajókészlet, repülőgépkészlet) nyújtja a legjobb eredményt.
 • Azonos típusból egynél több is megengedett, de jelentős árkülönbségek adódhatnak a különböző készletek járművei között.
 • Minden típusból legfeljebb 65535 különböző jármű szerepelhet.
Állomások
 • Amennyit csak akarsz, amíg el nem éred a különböző állomások számának 255-ös felső határát.
Csatornák/folyók
 • Egyszerre csak egyet.
Hidak
 • Ha egynél többet állítasz be, egyes készletek felülírhatják egymást. Ugyanakkor ez nem okoz technikai gondot, szóval nyugodtan kísérletezhetsz.
 • A hídkészletek mindig módosítják a közúti és a vasúti hidakat is, a megvalósítás módjából kifolyólag.
Házak
 • A legjobb eredmény érdekében egyszerre csak egyet.
 • Egynél többet is be lehet állítani, a különböző házak számának 512-es felső határáig.
Gazdasági épületek
 • Egyszerre csak egyet. Kivételt képeznek az ECS vektorok.
 • Egyes gazdasági készleteket úgy terveztek meg, hogy módosítsák az alapértelmezett gazdasági épületeket is. Az „egyszerre csak egyet” szabály itt is érvényes: ne keverd más gazdasági készletekkel.
 • A legtöbb gazdasági készlet bevezet új rakományokat is, melyeket nem támogatnak az alapértelmezett járművek. Ilyen gazdasági készlethez mindig tölts be egy-egy megfelelő járműkészletet is minden járműtípusból.
Repülőterek
 • Amennyit csak akarsz, amíg el nem éred a különböző repülőterek számának 128-as felső határát.
Objektumok
 • Amennyit csak akarsz, amíg el nem éred a különböző objektumok számának 255-ös felső határát.
Vasúttípusok (pályakészletek)
 • Amennyit csak akarsz, amíg el nem éred a különböző vasúttípusok számának 16-os felső határát. Ebbe bele kell számolni a négy alapértelmezett vasúttípust is, melyeket nem lehet kivenni.
 • Egyes pályakészleteket kifejezetten bizonyos vonatkészletekhez terveztek.

Számos NewGRF figyelmeztet, ha nem megengedett társításokat teszel, és esetleg kikapcsolják magukat. Egy játék elindítása után javasolt ellenőrizni a NewGRF konfigurációt (az Eszközök menün keresztül). Probléma esetén érdemes elvetni a játékot, kijavítani a problémát, majd új játékot kezdeni. Véletlen játék esetén újragenerálható ugyanaz a térkép ugyanazon véletlen alapszám megadásával, egyidejűleg a többi térképgenerátorbeli beállítás változatlanul hagyásával. Egy játék véletlen alapszámát úgy tudhatod meg a játék megkezdése után, ha a konzolban kiadod a getseed parancsot.

[edit] 8 bites kontra 32 bites grafika

A programjellemző elérhető:

<1.0

1.0-1.2

1.3

1.4

1.5-1.7

Nightly

Az OpenTTD 1.2.0-tól kezdődően a NewGRF-ek nemcsak a szokásos 8 bites, hanem 32 bites grafikát is tartalmazhatnak. Ezzel a változással voltaképpen a NewGRF-ek váltak az egyetlen eszközévé annak, hogy 32 bites grafika kerüljön az OpenTTD 1.2.0-ba és újabb kiadásaiba. Innentől kezdve a NewGRF-ek arra is képesek lehetnek, hogy a különböző nagyítási szintekhez különböző grafikát nyújtsanak.

Az OpenTTD 1.2.0-s és újabb verzióiban 32 bites grafikát már nem lehet a régi png/tar formátumban használni. A régebb óta létező 32 bites grafikáknak még nem mindegyike érhető el NewGRF formátumban. Az OpenTTD 1.2.0-s és újabb verzióihoz elérhető 32 bites grafikákért lásd a 32 bites NewGRF-ek listáját.

Ha a régi 32 bites grafikai formátumot kívánod használni, az OpenTTD Extra nagyítás (Extra Zoom) módosított változatára lesz szükséged, amelyet azonban már nem frissítenek. Részletekért lásd a 32 bites extra nagyítási szintek lapot.

[edit] Záró megjegyzések

Ezek után új játék kezdésekor a kiválasztott NewGRF-ek működésbe lépnek, és az általuk előidézett változások a játékban meg is jelennek. Ugyanakkor a NewGRF-ek listájának módosítása nem befolyásolja a korábban mentett játékokat, ugyanis a NewGRF-ek a játékmentések szerves részét képezik, a használt NewGRF-ek listája tárolódik azokban.

Képernyőkép egy játékból, melyben használják az UKRS és a Newstations NewGRF fájlokat

Az aktív NewGRF fájlok sorrendje is fontos, ez határozza meg a különböző NewGRF-ek egymásra hatását. Egy, a listában lentebb szereplő NewGRF felülírja egy fentebb szereplő NewGRF hatását.

[edit] Külső hivatkozások


Personal tools