Treinen kopen en verkopen/Nl

From OpenTTD
(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
m (Tips bij het kopen van treinen: Use a dutch link)
Line 47: Line 47:
 
Je kan '''meerdere locomotieven''' op een trein plaatsen door eerst je trein te bouwen met 1 locomotief en dan een tweede locomotief te bouwen en die te slepen naar je eerder gebouwde trein. dit is het handig waneer [[realistische acceleratie]] AANstaat. dit zorgt ervoor dat de trein sneller optrekt en sneller tegen hellingen op komt. dit is het beste zichtbaar bij lange treinen (10 wagonnen lang of meer) die anders misschien nooit op topsnelheid zouden kunnen komen.
 
Je kan '''meerdere locomotieven''' op een trein plaatsen door eerst je trein te bouwen met 1 locomotief en dan een tweede locomotief te bouwen en die te slepen naar je eerder gebouwde trein. dit is het handig waneer [[realistische acceleratie]] AANstaat. dit zorgt ervoor dat de trein sneller optrekt en sneller tegen hellingen op komt. dit is het beste zichtbaar bij lange treinen (10 wagonnen lang of meer) die anders misschien nooit op topsnelheid zouden kunnen komen.
  
als je met toegevoegde locomotieven en wagonnen speelt, die je kan krijgen via [[Newgrf|NewGRFs]], kunnen deze langer of korter zijn dan een halve speltegel. in dat geval zal het treinbouwvenster de treinlengte in halve tegel equivalenten tonen in plaats van het aantal locomotieven en wagons. Als je dat weet kan je het aangetoonde nummer door 2 delen om te zien hoe lang station je nodig hebt.
+
als je met toegevoegde locomotieven en wagonnen speelt, die je kan krijgen via [[NewGRF/Nl|NewGRFs]], kunnen deze langer of korter zijn dan een halve speltegel. in dat geval zal het treinbouwvenster de treinlengte in halve tegel equivalenten tonen in plaats van het aantal locomotieven en wagons. Als je dat weet kan je het aangetoonde nummer door 2 delen om te zien hoe lang station je nodig hebt.
  
 
==How do I sell / delete trains?==
 
==How do I sell / delete trains?==

Revision as of 02:23, 26 February 2011

Translation.png

Dit artikel wordt vertaald vanuit het oorspronkelijk Engelse artikel: Buying trains.

Percentage: 40%
  

U kunt een bijdrage leveren door te helpen bij het verbeteren van de tekst.

 • Maak gebruik van de Stijlhandleiding voor de juiste bewerking.
 • Vergeet niet om dit sjabloon te verwijderen zodra het artikel correct vertaald is.


In deze tutorial leer je hoe je treinen kunt kopen, verkopen en treinen kan wijzigen - door het bewegen van locomotieven en wagons.

Contents

Hoe koop ik treinen?

Treinen kunnen gekocht worden in de treindepots (de treinen verlaten het depot wanneer je ze gebouwd hebt).

 1. Om te beginnen klik je op het depot (zie depots bouwen voor gedetailleerde uitleg).
  Klik op de depot
 2. Het depotvenster opent en laat zien welke treinen zich in dit depot bevinden. Klik op Nieuwe railvoertuigen. Er opent zich een nieuw venster.
  Nieuwe railvoertuigen selecteren uit het depotvenster
 3. Dit venster laat je alle locomotieven en wagons zien die je kunt bouwen. Kies de locomotief die je wilt bouwen door erop te klikken (dit laat ook gelijk de beschrijving van die locomotief zien). Als je de goede locomotief gekozen hebt klik je op de Koop spoorvoertuig knop.
  Een locomotief kopen
  Er zal nu een nieuw venster openen voor de locomotief, met daarin de plaats waar de locomotief zich nu bevindt (in het depot dus). Later kun je de trein orders geven via dit venster. Als je 'm per ongeluk sluit kun je 'm simpel heropenen door op de trein in het depot te klikken.

Het trein venster
De locomotief kun je nu ook in het depot venster vinden.
Vers gebouwde trein in het depot
 1. Nu kan je de wagonnen kiezen die je wilt kopen, door ze op dezelfde manier als de locomotief te selecteren en door op Koop spoorvoertuig te klikken om het gewenst aantal wagons te kopen - dus bijv. 7 maal voor 7 wagonnen. Als er maar één trein in het depot is zullen de wagonnen daar automatisch aan bevestigt worden. Verschillende soorten wagonnen kunnen aan dezelfde trein worden toegevoegd (bijvoorbeeld 5 graanwagonnen en 3 veewagonnen).
  wagonnen kopen
 2. nu kan je je nieuwe trein , met wagonnen, zien in je Depot scherm.
  Nieuw gebouwde trein in he depot

Tips bij het kopen van treinen

iedere locomotief of wagon neemt een halve tegel in beslag. dus een 8 delige trein (1 locomotief and 7 wagonnen) nemen 4 speltegels in beslag.

een 8 delige trein passend in 4 tegels

onthoud dat locomotieven met 2 delen ook tellen als 2 delen en niet als 1 deel!

Onthoud dat een trein die te lang is om in een station te passen meer tijd om te laden en te lossen nodig zal hebben. zorg er dus voor dat je je stations lang genoeg bouwt.

Je kan meerdere locomotieven op een trein plaatsen door eerst je trein te bouwen met 1 locomotief en dan een tweede locomotief te bouwen en die te slepen naar je eerder gebouwde trein. dit is het handig waneer realistische acceleratie AANstaat. dit zorgt ervoor dat de trein sneller optrekt en sneller tegen hellingen op komt. dit is het beste zichtbaar bij lange treinen (10 wagonnen lang of meer) die anders misschien nooit op topsnelheid zouden kunnen komen.

als je met toegevoegde locomotieven en wagonnen speelt, die je kan krijgen via NewGRFs, kunnen deze langer of korter zijn dan een halve speltegel. in dat geval zal het treinbouwvenster de treinlengte in halve tegel equivalenten tonen in plaats van het aantal locomotieven en wagons. Als je dat weet kan je het aangetoonde nummer door 2 delen om te zien hoe lang station je nodig hebt.

How do I sell / delete trains?

You can sell the train one piece at a time, several pieces, the whole train at once or all trains in the depot at once.

 • To sell 1 piece of train or the engine itself just click & drag that piece to the upmost first icon ( Sell train vehicle button ) of the depot.
  Selling a train piece - the one being dragged
 • You can also sell several pieces - a train piece and all pieces connected (to the right of it) - by:
  1. click & dragging the piece to the second icon ( Sell train vehicle button ) from top in the depot;
  2. holding the Ctrl key while selling a piece (click&drag to upper icon).
 • This is the way to delete your train - by dragging the engine to the second icon.
  Selling several train pieces - last 3 wagons
 • Finally, by clicking the third icon ( Sell train vehicle button ) , you will be asked if you want to sell all your trains in the depot.
  Selling all trains in the depot

How do I move around the wagons / engines?

You can move around the wagons and engines by simply clicking & dragging them.

Wagons can be moved:

 • from one position in a train to another;
 • from one train to another.

Engines can be moved:

 • from one train to another train to be used as an additional engine;
 • from multi-engined train to an empty space in depot list to be used as a separate train engine.

Holding CTRL while dragging a wagon allows you to move all wagons to the right of it as well. So, by dragging the first wagon (next to the engine) of a train to another train while holding CTRL would transfer all wagons to the second train.

You can also read more on Multi-engined trains, Selling an entire train

Personal tools