Utasítások/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Bővebb leírások
Ez a fejezet az OpenTTD 0.7.0 és későbbi verzióira alapul. Ha korábbi verziót használsz, olvasd el angolul a korábbi leírást

Az utasítások ismerete elengedhetetlen a sikeres OpenTTD-zéshez. Ezek közül a feltételes utasítások fejlett utasítások, a járművek különleges irányítását teszik lehetővé. Ha nem használnál utasításokat, járműveid céltalanul bolyonganának, és igazán szerencsésnek mondhatnád magad, ha egyáltalán pénzt hoznának. Rakomány felvétele és kirakása érdekében (ami végül is a játék célja) a járműveknek utasításokat kell adni.


Contents

Adjunk a járműnek utasítást

Utasításokat a járműveknek te magad tudsz adni. Járművezetőid megpróbálják ezeket követni (igaz, el is tévedhetnek, ha a közlekedési hálózat szerkezete nem megfelelő, de ez már egy másik kérdés). Utasítás adásához:

 • Keresd meg a járművet, és kattints rá (vonat esetében bármelyik kocsira is kattinthatsz). A jármű a járműtelepen is várakozhat, ha nemrég vetted meg, de az is lehet, hogy már elindítottad. A jármű járműablaka jelenik meg.
  A járműablak
 • Kattints a Jármű utasításainak mutatása gombra (a fenti képen pirossal bekarikáztuk). Ez az utasításablakot nyitja meg, mely a jármű minden jelenlegi utasítását tartalmazza (a példánkban szereplő járműnek nincs még egy sem).
  Az utasításablak
 • Kattints az épp elkészült utasításra a kijelöléséhez, és mondd meg a járműnek, mit kell azon az állomáson tennie. Pl., kattints a Telerakodás bármiből feliratra, hogy a teljes berakodásig várjon az állomáson.

Az aktuális célállomás

A jármű aktuális célját mindig láthatod a járműablak állapotsorán is, és az utasításablakban is: az utasításlistától balra található egy fekete háromszög, mely az egyik utasításra mutat, az az aktuális célállomás.


Az utasításablak

Az utasításablakon a következő gombok láthatók:

 • Új cél
 • Kihagy
 • Töröl
 • és más gombok az állomási előírások

Az "Új cél" gomb

Az "Új cél" arra szolgál, hogy úti célt adjunk a járműnek. Az utasításlista kijelölt sora elé új utasítást szúr be, vagy ha nem jelöltünk ki utasítást, a lista végére. A lehetséges úti célok:

 • Saját állomásod, de csak akkor, ha a jármű fajtáját fogadni tudja. Nem küldhetsz tehát buszt a repülőtérre, ha a repülőtérnek nincs buszmegállója. Ellenfél állomására nem küldhetsz járművet.
 • Járműtelep, lásd lentebb: "Átalakítás" gomb és "Javítás" gomb.
 • Ellenőrzőpontok: vonatodnak egy közbülső úti célt is meghatározhatsz, ha túl nagy a távolság az állomásai közt, és eltéved emiatt, de használhatod az ellenőrzőpontot arra is, hogy a vonatod meghatározott vasúti pályán haladjon tovább. A bóják is ellenőrzőpontok, a nagy távolságon közlekedő hajók számára.
 • Egy járműnek az utasításait másolhatod másik jármű utasításlistájára, ha ugyanaz a járműfajtájuk, vagy megosztott utasításlista szerint is járathatod őket (bővebben lásd lentebb).


Az Új cél gomb opciói:

 • Menj
 • Legközelebbi járműtelepre
 • Feltételes ugrás: ezáltal pl. arra utasítjuk a vonatot, hogy hagyjon ki egy állomást, ha már tele van.
Az "Új cél" gomb opciói

Lásd még a Gyors új cél c. fejezetet az utasítások gyorsbillentyűvel történő elkészítéséhez.

"Töröl" gomb

 • A "Töröl" gombbal törölhetjük a kijelölt utasítást.
 • Ha az "-- Utasításlista vége --" sort jelöltük ki, a "Töröl" gomb megnyomására az egész lista kiürül (a megosztott utasításlista ebből a szempontból máshogy működik, lásd lentebb).

"Kihagy" gomb

Ha megnyomjuk a "Kihagy" gombot, a jármű átugorja az utasítást (pl. vonat félbehagyja a berakodást), és a következő utasítás teljesítését kezdi meg. Ha az utolsó utasítás teljesítése során nyomjuk meg, a jármű az első utasításba kezd.

Állomási előírások

A Kihagy, Töröl és Új cél gombokon kívül vannak gombok, amelyekkel pontosan meg lehet határozni, mit tegyen a jármű az állomáson, tehát pl. maradjon ott, amíg a teljes berakodása elkészül, vagy a rakomány kirakodására lehet kényszeríteni. A hajóknak és a repülőknek a berakodást és a kirakodást, valamint elszállítást lehet részletesebben előírni, a vonatoknak és a közúti járműveknek ezeken túl van egy Non-stop gombja is. Egy utasításhoz előírást felvenni úgy tudsz, hogy kijelölöd az utasítást (így elérhetővé válnak az előírásokat lehetővé tevő gombok), majd kiválasztod az előírást.

Amikor a Menj <> állomásra utasítást kijelölöd, a következő instrukciók válnak elérhetővé:

 • a megállás mikéntjének meghatározása,
 • a berakodás mikéntjének meghatározása,
 • a kirakodás mikéntjének meghatározása.

Amikor a Menj <> járműtelepre utasítást jelölsz ki, a következő gombok válnak elérhetővé::

 • Átalakít (a berakodás gombja helyén),
 • Javítás (a kirakodás gombja helyén).

Lásd bővebben: Allow goto depot orders/Hu

A berakodás opciói

A berakodás opciói

Berakodás, ha lehetséges

A jármű áthalad az állomáson, berakja az állomáson akkor és ott elérhető rakományt, és indul a következő célja felé. Ez az alapbeállítás, de használatát nem javasoljuk, csak az utas- és levélszállításra.

Telerakodás

Ez arra készteti a járművet, hogy várjon, amíg megtelik rakománnyal, mielőtt elhagyná az állomást. Két változata van:
 • Telerakodás mindenből: a jármű nem indul tovább addig, amíg minden általa szállítható rakományból meg nem telik. Az utasítás sora (Mindenből teljes berakodás) felirattal egészül ki. A gomb helyett használhatod a CTRL + kattintás az állomásra billentyűkombinációt is.
 • Telerakodás bármiből: a jármű továbbindul, ha az általa szállítható rakományok közül bármelyikkel megtelt. Az utasítás sora (Bármiből teljes berakodás) felirattal egészül ki.
Megjegyzendő: A repülőgépek esetében a "Telerakodás bármiből" azt jelenti: "várj utasokra". Bár nem következetes, de gyakran ez a kívánt viselkedés (forrás).

Nincs berakodás

Az állomáson a jármű anélkül halad át, hogy bármit is berakodna. Az utasítás (Nincs berakodás) felirattal egészül ki.

A kirakodás opciói

A kirakodás opciói

Kirakodás, ha fogadott

A jármű áthalad az állomáson, és kirakodik minden olyan rakományt, amit az állomás elfogad, majd elindul következő célja felé. Ez az alapbeállítás.

Teljes kirakodás

Azt írja elő a járműnek, hogy minden rakományt, amit csak szállít,rakodjon ki az állomáson.
 • Az állomás minden olyan rakományt, amit az állomás elfogad, a szokásos módon kezel, tehát pl. kifizeti.
 • A jármű az állomáson nem fogadott rakományért nem kap fizetséget. Az ilyen rakomány kirakodásra kerül, és ottmarad, hogy egy másik jármű felvegye. A rakomány az állomáson fog várakozni, ami az állomás ablakában Várakozik felirat alatt jelenik meg (ha a várakozó rakomány mennyiségét és fajtáját feltüntető sor melletti + jelre kattintasz, megtudhatod a származási helyét is).
Ez az opció nem zárja ki rakomány berakodását, ha a berakodás módját az utasításban nem határoztad meg.

Elszállítás

Ez az opció kirakatja a jármű minden rakományát, figyelmen kívül hagyva, hogy az állomás fogadja-e vagy sem. Ebben az esetben részfizetséget kapsz a szállítási távolságra tekintettel. Ez átrakó szolgáltatás esetében hasznos, mert a járműveid így nem mutatnak veszteséget, ha nem a rakomány célállomásáig közlekednek.
Ez az opció nem zárja ki rakomány berakodását, ha a berakodás módját az utasításban nem határoztad meg.
Alapértelmezés szerint a jármű, ahogy szokásos, felvesz bármilyen várakozó rakományt, az utasítás sorában (Elszállítás és rakományfelvétel) kiegészítés szerepel. Sajnos ez alatt azt a rakományt is érteni kell, amit pont most szállítottál le! Ha nem ezt akarod, válaszd a berakodásra a "Nincs berakodás" opciót, így az utasítás sorában (Elszállítás és üresen indulás) fog szerepelni.

Nincs kirakodás

A jármű áthalad az állomáson anélkül, hogy kirakodna bármit is. Az utasítás (Ki nem rakodás és) felirattal egészül ki.
Ez az opció nem zárja ki rakomány berakodását, ha a berakodás módját az utasításban nem határoztad meg.

A megállás opciói

A megállás opciói
 • "Menj <célállomás>"
 • "Non-stop - Megállás nélkül menj <célállomás>": Közvetlenül a célállomásra is lehet menni. A Non-stop megóvja a járművet attól, hogy bármelyik állomáson, melyen áthalad, megálljon.
 • "Via - Megállás nélkül menj <közbeeső állomás>" Az utasítás alapján a jármű a közbeeső állomást ellenőrzőpontként használja.
 • "Non-stop via"

Javítás

Ez az opció akkor elérhető, ha az utasításlistán Menj járműtelepre utasítást jelöltél ki. Lásd Járművek javítása.

A Javítás gomb opciói

Átalakít

A jármű számára az utasításlistán is előírhatod az átalakítását. Amikor az utasításlistán kijelölöd az utasítást, egy újabb ablak ad lehetőséget annak kiválasztására, hogy milyen rakományt szállítson a jármű tovább. Ez az utasítás korlátozottan használható, mert szokásosan egy jármű rakományát csak egyszer változtatod meg.

A jármű átalakítására szóló utasítás

Menetrend

Ez egy kategórialap. A kategória magyarázatához és áttekintéséhez lásd a főlapot A menetrend azt teszi lehetővé, hogy meghatározd, mennyi idő alatt próbálják a járművek az útvonaluk egyes részeit megtenni, és mennyit időzzenek az egyes állomásokon, vagy sebességkorlátozásokat határozz meg az utasítások közt. Lásd a Menetrend c. fejezetet ezek használatáról.

A menetrend kezelőfelülete

Utasításlista másolása

Ha több járművet használsz egy szolgáltatásra, mindnek külön-külön utasításlistát kell adni. Képzelj el egy busz szolgáltatást, ahol öt busz jár öt megálló közt egy városban egy kiemelt utasszállító szolgáltatás biztosítására. Ugyanazokat a lépéseket ötször megtenni unalmas, másold inkább az utasításokat egyik járműről a másikra.

Útmutatás

 1. Add meg az utasításokat az első járműnek.
 2. Most kattints a következő járműre, nyisd meg az utasításablakát, és nyomd meg az Új cél-gombot.
 3. Ahelyett, hogy állomásra kattintanál, mint az előbb, kattints az első járműre, melynek már van utasításlistája (akár a garázsban áll, akár már úton van)
 4. Látható, hogy a második járműnek ugyanazok az utasításai, mint az elsőnek.

Hibák megelőzése érdekében csak olyan járműre tudsz utasításokat másolni, amelynek még nincs utasítása. Ez azért van, mert egy forgalmas állomáson véletlenül is rákattinthatsz egy létező utasításlistával rendelkező járműre, és így minden kemény munkád eredményét felülírnád.

Az utasításlista még mindig nem a legjobb megoldás, mert ha később változtatni akarsz az utasításlistán, azt járművenként kell módosítanod. Ezért jó a megosztott utasításlista.

Megosztott utasításlista

A megosztott utasításlista azt teszi lehetővé, hogy ugyanazokat az utasításokat oszd meg több jármű közt, így ha az egyik utasításlistáját frissíted, az utasításokon osztozó többi jármű listája is frissül. Nem számít, melyik járművet frissíted: az utasításokon osztozó minden jármű listája változik.

Útmutatás

 1. Nyisd meg az egyik jármű utasításablakát, és kattints az Új cél gombra.
 2. Tartsd a CTRL-billentyű nyomva, és kattints egy járműre, amelynek már megvan az utasításlistája.
 3. Most a két jármű ugyanazt az ütemtervet osztja, össze lettek kapcsolva: láthatod, hogy az előbb említett jármű utasításlistáján megjelentek az utasítások, és --Megosztott utasításlista vége-- olvasható az utolsó sorban.

Annyi járművet kapcsolsz össze így, ahányat csak akarsz, nincs korlátozás, de természetesen ugyanahhoz a járműfajtához kell hogy tartozzanak, mert azonos állomásokat fognak használni.

Az utasításlista két jármű számára lett megosztva

Utasításlista megosztásának megszüntetése

Van, amikor úgy döntesz, hogy nem akarod, hogy egy jármű a megosztott utasításlista szerint járjon. Természetesen az utasításokat nem törölheted, mert ezzel a listán osztozó minden jármű utasítását törlöd. Ehelyett:

 1. Nyisd meg a jármű utasításablakát.
 2. Jelöld ki a --Megosztott utasításlista vége-- utolsó sort.
 3. Kattints a Töröl gombra.

Láthatod, hogy a jármű utasításlistája megmaradt, de újra az --Utasításlista vége-- sor zárja. Az utasításlistán osztozó minden más járművekre ez a változás nem hat. Most már a többi járműtől függetlenül kezelheted a jármű utasításait.

A megosztott utasításlistát használó járművek listája

Ha az SharedOrders.png ikonra kattintasz az utasításablak (vagy a menetrendablak) jobb alsó sarkában, azoknak a járműveknek a listája jelenik meg, melyek a járművel megosztott utasításlista szerint közlekednek. Az ikon csak akkor aktív, ha a jármű utasításlistán osztozik.

A megosztott utasításlistát használó járművek listája

Megjegyzések

 • Az utasításlista másolásával ellentétben az utasításlista megosztása olyan járművel is lehetséges, amelynek már van ütemterve. Ez azért van így, mert ha a CTRL-billentyűt megnyomod, valószínűtlenné teszed, hogy véletlenül veszítenéd el egy jármű utasításlistáját. Ha ezt teszed, a jármű minden eddigi utasítását elveszíti, és csak megosztott utasításai lesznek.
 • Jármű klónozása (jármű és utasításlistája másolása és új jármű vásárlása): használhatod a járműtelep ablakában a Jármű másolása gombot, vagy a járműablakban a Jármű másolása gombot. Ha azt akarod, hogy az új jármű osztozzon az utasításlistán, tartsd nyomva a CTRL-billenytűt kattintás közben.
  Jármű másolása gomb a járműtelep ablakában

  Jármű másolása gomb a járműablakon. Csak akkor látható, ha a jármű járműtelepen áll
 • Ami a megosztott utasításlistát illeti, nincs "eredeti" utasításlista, így kizárt, hogy visszavonhatatlanul törölnéd. Amíg akár csak egy jármű is van, ami a megosztott utasításlista szerint közlekedik, a megosztott utasításlista is létezik..

Az utasításlista ellenőrzése

Ha már nagy céget vezetsz rengeteg különböző járművel és óriási közlekedési hálózattal, elkerülhetetlenül jelennek meg hibák az utasításlisták teljesítése kapcsán.

Az utasításvizsgáló rendszer a háttérben automatikusan fut, és négy olyan tipikus problémát ellenőriz, ami az utasításlistán előfordulhat. Amint észlel egyet, egy hírüzenetet jelenít meg, melyben a hibáról tájékoztat, így be tudsz avatkozni.

Túl kevés utasítás

Ahhoz, hogy egy jármű nyereséges legyen legalább két állomásnak kell az utasításlistáján szerepelnie. A járműtelepek és az ellenőrzőpontok nem számítanak ide, mert nem teszik lehetővé rakomány ki- és berakodását.

"<Jármű> utasításlistája túl kevés utasításból áll".

Duplázott utasítás

Előfordul, hogy egy állomást véletlenül kétszer veszünk az utasításlistára egymás után. Ez a legtöbb jármű útvonalkeresésében zavart okoz, pl. egy repülő felszáll és landol ugyanazon a repülőtéren.

"<Járműnek> dupla utasítása van".

Érvénytelen utasítás

Ha törölsz egy állomást, amelynél járműnek kell megállnia, az állomás árnyéka még látszani fog egy ideig (egy szürke állomásnév-címke formájában). Ez lehetővé teszi, hogy ugyanott, ahol a régi állomás volt, új állomást építs a régi állomás nevével. A járművek kezdenek érkezni. Viszont ha túl sokáig épül az új állomás, vagy szándékosan nem építed meg, az árnyékállomás egyszer csak eltűnik. Minden olyan jármű utasításlistáján, ahol az állomás szerepelt, az utasítás helyére Érvénytelen utasítás felirat kerül, amit a jármű átugrik.

"Érvénytelen utasítás"


Érvénytelen állomás

Ha törlöd az állomás egyik részét (pl. vasútállomáshoz kapcsolt buszmegállót), az utasítás nem ürül ki, mert az állomás még létezik. Viszont a jármű nem talál utat az állomáshoz, mert nem képes elérni. A járműnek emiatt állandóan az állomást kell keresnie.

"<Jármű> nem talál utat az állomáshoz".

Lásd még

Personal tools