Vasútépítés/Hu

From OpenTTD
Revision as of 17:25, 18 November 2011 by Bistyu (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, searchA vasút és a vonatok használata a játékban használt közlekedési formáknak talán a legszórakoztatóbb változata. A vonatok jelenleg a legjövedelmezőbb járművek. Komplex vasúti hálózatokat építhetsz akár több száz vonat kezelésére, és teljes mértékben ellenőrizheted a vonatok mozgását jelzőkkel és ellenőrzőpontokkal

Ha meg akarod tanulni, hogyan lehet pályát építeni, lásd a Vasúti pályaépítés oktatóanyagot.


A négy különböző vasúti pályatípus

Contents

Vasútépítő eszköztár

Kattints a Vasúti pálya építése Railroad build button.png gombra a menüsoron a vasútépítő eszköztár megjelenítéséhez.

A vasútépítő eszköztár (TTD)
A vasútépítő eszköztár(OpenGFX)

Egy rövid áttekintés az ikonokról, és arról, hogy mire jók:

Button Action Shortcut Description
Build rail.png Build Railways 1,2,3,4 Builds track(s) in the selected direction, you can click and drag for non-diagonal tracks. Not as efficient as Autorail tool, though.
Build autorail.png Autorail A or 5 A very efficient tool to build tracks in any direction (while might be difficult to use at first). If used with Ctrl key pressed, easily removes tracks.
Clear title.png Clear land 6 The dynamite tool is used to clear squares of either your own track you've built wrong, or anything that's in your way (well, not anything). Be aware that clicking on station will remove the whole station when there are no trains on it. For one-by-one removing station bits use the remove [R] tool + Station Toggle clear active.png+Build station.png.
Build traindepot.png Build depot 7 Opens the depot build window for you to select a depot direction to build and what direction it will be facing.
Build waypoint.png Build waypoint 8 Allows you to build a waypoint on/over a rail track.
Build station.png Build station 9 Opens the station build window for you to select a station size and direction to build.
Place signal.png Build signal S Allows you to place various traffic signals on the tracks
Build bridge.png Build bridge B Allows you to build railway bridges
Build traintunnel.png Build tunnel T Allows you to build underground tunnels
Toggle clear active.png Remove R Click this after you have selected another tool to remove that item. For example you can remove signals from a rail or stations one by one.
Convert rail.png Convert rail C Converts Rails from one type to the currently selected type.

A sík terepen történő építésen túl a pálya, a járműtelepek és az állomások lejtőn is építhetők.


A vasút típusai

Az építendő vasút típusának kiválasztásához kattints az egérrel, és a gombját tartsd nyomva a főmenü Vasúti pálya építése Railroad build button.png gombján.

Choose rail type
 • Normál vasút - 1926-tól elérhető mérsékelt égövön, vagy 1945 körül más égöveken. Ezen a pályán csak gőzös és [1] járnak.
 • Villamosított vasút - 1965-ben elérhető, amikor a villanyvonatok megérkeznek. Gőz- és dízelvonatok továbbra is futnak ilyen pályán, de villanyvonatok kizárólag ezen a pályafajtán járnak. A villamosított vasút építése letiltható a ][Haladó beállítások/Hu|Haladó beállítások]] közt.
 • Egysínű vasút - 1999-től elérhető. Ezen a vasúton csak egysínű járműtelepen vásárolt vonatok futhatnak.
 • MagLev - 2022-től elérhető. Ezen a vasúton csak Mag-Lev vonatok futhatnak.

Érdemes megjegyezni, hogy az elérhetőség évei nincsenek kőbe vésve, de közvetlen kapcsolatban állnak az első megfelelő jármű elérhetőségével, függ egyfelől attól a ténytől, hogy jármű bevezetésének hónapja véletlenszerű véletlenszerűségét, másrészt teljesen el is térhet, ha más, járműveket tartalmazó NewGRF-et használsz.

Vonatvásárlás

Vonatok vásárlásához kövesd az alábbi lépéseket:

 • Helyezz el egy vasúti járműtelepet, majd kattints rá: erre megjelenik a járműtelep ablaka.
 • Kattints az Új járművek feliratra. Egy új ablak ugrik fel a megvásárolható vonatok listájával.
 • Jelölj ki egy mozdonyt és kattints az ablak alján található Megvesz feliratra. Ekkor a vonat megjelenik a járműtelep egyik sorában, és a vonat ellenőrzőablaka is felnyílik.
 • Ugyanígy csatolj vagonokat a mozdonyodhoz. Két vagon fér el egy terepmezőben, így állomásmezőben is. Tartsd tehát ezt szem előtt vasútállomás építése során is.


Részletesebb bemutatásért lásd a Vonatok vétele és eladása oktatóanyagot.

Tippek

 • Mindig építsd meg előbb az állomást, és csak aztán a pályát. Amikor új vasútvonalat hozol létre, valószínűleg ki kell vágnod néhány fát. Ez a városi önkormányzat nemtetszését válthatja ki. Az önkormányzat nem hagyja, hogy megépítsd az állomást, ha túl sok épületet bontasz le, vagy túl sok közeli fát vágsz ki. De a pályaépítést nem tudja megállítani!
 • Ha azon gondolkodsz, hogy a pályát akadály fölött vagy alatt vezesd, érdemes tudni, hogy az alagutak a hidakhoz képest kedvezőbbek: nincs sebességkorlátozásuk, és néha olcsóbbak is.
 • Ha úgy döntesz, hogy a pálya városon haladjon keresztül, először az akadályokat távolítsd el, mint az akadályozó épületeket és közutat. A vasútvonal többi részével ne menj túl közel a vonzáskörzetéhez, és tartózkodj a fák kivágásától.
 • Mezőgazdasági (farm körüli) területen pályát építeni sokkal költségesebb.

Lásd még

Külső hivatkozás

Transport Tycoon vasúti alapvetései (angol)

Personal tools