Bouw kanalen en sluizen/Nl

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Twee waterpartijen met elkaar verbonden door een kanaal

Soms wil je een schip daar laten varen waar geen water is. Misschien is een olieraffinaderij te ver landinwaarts gesitueerd om een haven aan te leggen waar olie wordt geaccepteerd, of zijn er bergen die het schip dwingen een grote omweg te maken.

In beide gevallen heb je dan een kanaal nodig. Kanalen maken het mogelijk om water te maken op een vlakke landtegel op de kaart, zelfs als de landtegel boven zeeniveau ligt.

Een sluis wordt gebruikt om schepen "tegen heuvels op te laten klimmen": een sluis verbindt twee waterpartijen met elkaar die op een verschillend niveau liggen. Let er wel op dat kanalen en sluizen zeer kostbaar zijn. Zorg dus dat je genoeg geld hebt voordat je een kanaal gaat bouwen.

Contents


Een kanaal bouwen

 1. Open de Bouw van waterwegen werkbalk door te klikken op de Manual html m2cc0c4cd.png knop.
  De Bouw van waterwegen werkbalk
 2. Klik op de Bouw kanaal knop Build canal.png. Ter herinnering*, door met rechts te klikken op een knop kun je zien wat de knop doet.
 3. Plaats de cursor op een vlakke landtegel en klik dan met de linkermuisknop om de kanaaltegel te plaatsen. Je kunt ook klikken en slepen om een groter stuk met kanaaltegels te plaatsen.
  Een kanaal bouwen.

Als het kanaal eenmaal is gebouwd, is het tijd om dit te verbinden met een lager gelegen waterpartij met gebruikmaking van sluizen.

(*) Dit is ondertussen vervangen door "hover over" gedrag, rechts-klikken werkt nog steeds als je de "hover over vertraging" op 0 zet.

Een sluis aanleggen

 1. Open de Bouw van waterwegen werkbalk door te klikken op de Manual html m2cc0c4cd.png knop.
  De Bouw van waterwegen werkbalk
 2. Klik op de Bouw sluis knop Build locks.png.
 3. Zoek nu een geschikte plaats voor de sluis. Een sluis heeft twee volledig vlakke tegels nodig die met elkaar verbonden zijn door een enkele helling.
  Een geschikte plaats voor een sluis.
 4. Klik op de helling om de sluis te bouwen.
  De sluis.
 5. Herhaal de stappen 3 en 4 om meer sluizen te plaatsen als dat nodig is.

Aquaducten

Aquaducten zijn "bruggen voor boten". Hoe je bruggen en aquaducten bouwt, wordt verteld in bruggen bouwen.

Aquaduct.

Dit is het einde van de tutorials over waterwegen. Je weet nu alles over het gebruik van schepen in OpenTTD. Als je meer wilt leren over het spelen van OpenTTD, kijk dan in de lijst met tutorials aan de bovenkant rechts van deze pagina. Veel plezier met OpenTTD!

Volgende: Bruggen bouwen »

Personal tools