Construcció de ferrocarrils/Ca

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Els ferrocarrils i els trens són probablement la forma més divertida de transport que s’utilitza en aquest joc. Els trens són en l’actualitat el vehicle més rendible. Pot construir complexes xarxes de ferrocarril, manejar centenars de trens, així com controlar per on passen els trens amb els senyals i els punts de control.

Veja el tutorial sobre construir vies per a aprendre a construir les vies.

Els quatre tipus diferents de ferrocarrils.

Contents

Barra d'eines Construcció de ferrocarril

Faça clic en el botó Construeix vies Manual html m772c5b23.png a la barra de menú per a mostrar la barra d'eines Construcció de ferrocarril.

La barra d'eines Construcció de ferrocarril (TTD)
La barra d'eines Construcció de ferrocarril (OpenTTD)

Heus ací una llista ràpida de tots els botons (d’esquerra a dreta) i el que fan :

Botó Acció Atall Descripció
Build rail.png Construir trams de via 1,2,3,4 Construir trams de via en una direcció triada. Pot fer clicoarrossegar per a vies que no estiguen en diagonal. No obstant això no és tan eficient com l'eina Autorail.
Build autorail.png Autorail A o 5 Una eina molt eficaç per a construir vies en qualsevol direcció (encara que pot ser difícil d’usar al principi). Si s’utilitza amb la tecla Ctrl pressionada, elimina les vies.
Clear title.png Enderroca 6 L'eina dinamita s’utilitza per a netejar les caselles de qualsevol cosa en el seu camí que s’haja construït malament, o simplement, de qualsevol cosa que estiga en el teu camí (bé, de qualsevol cosa no). Tinga en compte que en fer clic en una estació s’eliminarà sencera, sempre que no hi haja cap tren en ella. Per a eliminar caselles soltes de les estacions, una per una, use el botons Treu+Estació (Toggle clear active.png+Build station.png) alhora.
Build traindepot.png Construeix cotxeres 7 Obri la finestra “Orientació Cotxeres” perquè seleccione l’orientació de les cotxeres a construir.
Build waypoint.png Converteix punt de control 8 Li permet crear un punt de control sobre una via fèrria.
Build station.png Construeix estació 9 Obri la finestra “Estacions de tren” perquè vosté trie la grandària i la direcció de l’estació que vol construir.
Place signal.png Construeix senyals S Li permet col·locar distints senyals de circulació en les vies.
Build bridge.png Construeix pont B Li permet construir ponts de ferrocarril.
Build traintunnel.png Construieix túnel T Li permet construir túnels subterranis.
Toggle clear active.png Treu R Faça clic ací després d’haver seleccionat una eina per a eliminar aqueix mateix element. Per exemple, pot llevar els senyals de la via o les estacions (casella a casella).
Convert rail.png Converteix tipus de via C Converteix les vies d’un tipus al tipus seleccionat.

A més de construir vies, depòsits i estacions en caselles planes també es pot construir en desnivells.

Tipus de ferrocarrils

Per a seleccionar el tipus de ferrocarril a construir, faça clic i mantinga pressionat el botó de construeix vies Manual html m772c5b23.png del menú principal.

Trie tipus de ferrocarril
 • Ferrocarril normal: Disponible al 1926 (paisatge temperat) o sobre 1945 (altres climes). Només els trens de vapor i dièsel poden circular en aquestes vies.
 • Ferrocarril elèctric: Disponible al 1965, quan es creen els trens elèctrics. Els trens elèctrics circulen només en aquest tipus de via, a menys que deshabilite els ferrocarrils elèctrics en els paràmetres avançats. Els trens de vapor i dièsel encara poden circular en aquestes vies.
 • Monorail: Disponible al 1999. Només els trens comprats a les cotxeres de monorail poden circular en aquestes vies.
 • Trens de Levitació Magnètica: Disponibles al 2022. Només els Maglev poden circular en aquest tipus de vies.

Tinga en compte que les dates de disponibilitat no són inamovibles, sinó que estan directament vinculades a la disponibilitat del vehicle corresponent, que pot variar en alguns mesos degut a l’aleatorietat en la introducció del vehicle, o ser completament diferent si s’utilitza un vehicle NewGRF.

Comprar trens

Per a comprar un nou tren seguisca els passos següents:

 • Seleccione o construïsca unes cotxeres de tren i faça clic en ell. Apareixerà la finestra “Cotxeres de tren”.
 • Clique en el botó “Nous Vehicles”. Apareixerà una nova finestra “Nous trens” amb una llista de trens per a comprar.
 • Seleccione una màquina de tren i polse el botó “Compra Vehicle” de la finestra. A continuació apareixerà el tren en una de les caselles de la finestra cotxeres de tren i s’obrirà la finestra del tren.
 • Afig els vagons a la teua màquina de tren de la mateixa manera. Hi caben dos vagons en cada casella del joc.

Veja Compra de trens per a un tutorial més detallat.

Consells

 • Sempre construïsca abans les estacions que les vies. Quan vosté construïsca un nou ferrocarril, probablement destruirà alguns arbres i pot provocar l’enuig de la autoritat local d'una població. L’autoritat local no li permetrà construir una estació si destrueix massa edificis o arbres pròxims, però no pot impedir-li la construcció de vies!
 • Quan decidisca sortejar un obstacle passant per damunt o per davall, són preferibles els túnels als ponts. A vegades són més barats i no tenen límit de velocitat màxima.
 • Quan decidisca creuar a través d’una ciutat, no obstant això, en primer lloc elimine els obstacles com els edificis i els carrers que pogueren obstruir la via. No s’acoste massa a la seua àrea d’influència amb la resta de la línia i evite la destrucció d’arbres. Utilitze el suborn i la reforestació per a mantenir contenta l’autoritat local amb la seua empresa fins que tots els obstacles hagen sigut eliminats.
 • És molt més car construir vies en camps agrícoles.

Veja també

Enllaços externs

Owen's Transport Tycoon Station: Fonaments del ferrocarril (en anglès)

Personal tools