Construir estacions de tren/Ca

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Instruccions a fons

Tutorial sobre la Construcció d’estacions de tren. Ací podrà aprendre com construir estacions de tren (ferrocarril) i com connectar les vies a les estacions de ferrocarril de manera eficient. L’eficiència de les estacions és molt important per a aconseguir un poderós imperi del ferrocarril. Es poden construir estacions de centenars de formes distintes, alguns exemples exposats a continuació li posaran en el camí correcte.

Contents

Construir una estació de tren

 1. Òbriga la barra d'eines Construcció de Ferrocarril fent clic en el botó RailCnstr.PNG.
  Barra d'eines Construcció de ferrocarril
 2. Faça clic en el botó Construir estació de ferrocarril RailSt.png.
  Apareixerà la finestra Estacions de Tren. Recorde, sempre pot fer clic dret sobre qualsevol botó si desitja obtenir una descripció del que fa.
  Finestra Estacions de Tren
 3. Establisca el nombre de vies i la mida de les andanes. Recorde que en cada casella agafen dos vagons, en un joc real pot triar la longitud de la seua estació d’acord amb la longitud dels trens que desitja carregar en ella, per exemple, en una estació de 3 caselles poden cabre una locomotora i 5 vagons.
 4. Seleccione la millor orientació per a la seua estació de manera que puga disposar la via en la direcció correcta.

Quins tipus d’estacions he de construir?

Això depèn completament de vosté:

Les directrius generals serien les següents:

 • Els trens no han de causar embossos de trànsit en entrar i eixir de l’estació.
 • Les estacions han de ser prou llargues perquè els trens entren per complet (en cas contrari el temps de càrrega/descàrrega serà major).

A continuació té alguns exemples estacions:

Estacions amb una andana

 • Les estacions d’una andana poden donar servei a un únic tren cada vegada.
  Aquestes estacions van molt ben quan no es necessita més quantitat de trens o no hi ha més càrregues per a transportar.
  Estació de càrrega d’una andana
  Estació de descàrrega d’una andana
 • Les estacions d’una andana "Ro-Ro" ("Roll-On/Roll-Off", "Rolonrolof" o "de càrrega rodada") (El nom és utilitzat com a símil, veja Vikipèdia). Són estacions en què els trens sempre entren per un dels seus extrems i ixen per l’altre, sent necessari, a vegades, construir un bucle o revolta.
  L’avantatge d’aquesta estació és que els trens entrants no han d’esperar al tren ixent. Aquest mètode és especialment efectiu amb les estacions d’unes quantes andanes (veure més avall).
  Estació Ro-Ro de càrrega d’una andana
  Estació Ro-Ro de descàrrega d’una andana

Nota: És un bo costum posar l’estació abans de la revolta quan el tren descarrega i després de la revolta quan carrega. D’aquesta manera els trens que entreguen una càrrega arribaran abans a l’estació, i els trens que carreguen tardaran menys a entregar-la després, en reduir el seu recorregut.

Estacions de dos andanes

 • Les estacions de dos andanes són les preferides quan es vol entregar més càrrega. Aquesta podria ser potser el tipus d’estació que més es construeix. Amb dos andanes pots tenir dos trens al mateix temps. D’esta manera quan un tren encara està carregant, l’altre pot començar a carregar immediatament i no ha d’esperar que l’anterior deixe lliure l’andana.
  (Nota: No es preocupe per ara si encara no està familiaritzat amb els senyals previs, de moment ignore'ls en les imatges.)
  Estació de càrrega de dos andanes
  Estació de descàrrega de dos andanes
 • També pot considerar la construcció d’estacions Ro-Ro de dos andanes si hi ha més de 3 trens que usen l’estació i d’esta manera evitar per complet els embossos de trànsit i els temps d’espera.
  Estació Ro-Ro de càrrega de dos andanes
  Estació Ro-Ro de descàrrega de dos andanes

Estacions de múltiples andanes

Quan les estacions comencen a ser usades per molts trens, les estacions de múltiples andanes són les preferides, així no es produeixen llargues esperes per als trens.

 • A continuació pot veure una estació de quatre andanes simples, en la que s’entra i s’ix pel mateix extrem. Done’s compte que els trens hauran d’esperar un poc per a deixar que altres trens passen, creant-se un nuc de retencions.
Típica estació de quatre andanes senzilles
 • I açò seria una estació Ro-Ro de quatre andanes. Els trens entrants no han d’esperar quan ix un altre tren d’aquesta estació.
Estació Ro-Ro de quatre andanes
Personal tools