Gazdaság/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


A gazdaság az OpenTTD nagyon fontos része - valójában minden a pénzről szól!


Contents

Az infláció

Az OpenTTD-ben minden dolog költsége inflálódik. A rakományért járó fizetség és a költségek inflációja eltérő. A játék első 170 évében az infláció mértéke korlátozott. A költségek inflációs mértéke egyenlő a játék kezdeti éves kamatlábával, a Nehézségi beállításoknál megadottak szerint, és a rakományért járó fizetség inflációja valamivel ez alatt van (kb. 1%-kal).

A recesszió

Ha a gazdasági életet nem állítottuk stabilra, recesszióba válthat át. Recesszió idején a következő pontok változnak:

  • A gazdasági épületek termelékenysége a normális érték felére csökken.
  • A városi házak és a székház által termelt utasok és levelek mennyisége is a normális érték felére csökken.
  • Gazdasági épület nem épül (az r21169/OpenTTD 1.1.0 verzió óta).

A kölcsön

A játékos kölcsönt vehet fel. A felvehető kölcsön maximális összege változik a játék során, a cég értékétől függően. A kölcsön kamatát a játék havonta levonja, az aktuális kamatlábnak megfelelő mértékben. A kamat eredeti mértéke a játék indításakor a Nehézségi beállításoknál megadottal megegyezik, az idő múlásával nem változik.

A kölcsön gyors visszafizetéséhez kattints a Finances screen button.png Pénzügyi adatok gombra a menüsoron, majd a 'Ctrl' gomb nyomva tartása mellett kattints a Visszafizet feliratra. Ezzel annyi kölcsönt fizetsz vissza, amennyit csak lehet. Ugyanez lehetséges a kölcsön felvétele során is.

Ha kivásárolsz egy társaságot (lásd következő részben), a kölcsöne a tiedhez adódik.

Részvénykereskedés

Egy játékos üzemmódban, amint egy társaság elkezdi a részvényei árusítását, annak 25%-át megveheted egyszerre, a társaság névleges értékének 1/4-éért. A megvásárolt részvényeket később eladhatod, amikor a társaság értékét megnövelte a nyeresége, vagy megveheted a 100%-át a társaság átvétele érdekében. Ha így döntesz, nemcsak a társaság járműveit, hanem a tartozásait is megkapod.

A részvényekkel, ha jókor veszed meg őket, sok pénzt lehet keresni. Az induló társaságok részvényei nagyon olcsók, de kockázatosak, mert a társaság tönkre mehet, és a befektetésed elveszhet. De ha a társaság virágzik, könnyen előfordulhat, hogy a befektetésed százszorosát (vagy, ha elég soká vársz, akár több ezerszeresét is) visszakaphatod.

Hálózati játék során a társaságnak csak a 75%-át veheted meg. Ember által vezetett rivális társaság megvásárlására nincs mód.

A részvényt kibocsájtó társaságnak legalább hatévesnek kell lennie.

Ingatlanok karbantartása

A Pénzügyek ablakban feltüntetett, ingatlanok karbantartására fordított költség egyenesen arányos a társaság állomásainak számával, függetlenül azok méretétől. Úgyhogy győződj meg arról, hogy a járművek nyeresége fedezi-e ezt a költséget, és társaságod nem terjed-e ki túl sok állomásra.

Personal tools