Muka depan/MS

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Selamat datang ke Wiki OpenTTD

Manual yang boleh disunting sendiri oleh pengguna dan panduan pembangunan untuk pengguna dan pembangun klon open source Transport Tycoon Deluxe.

OpenttdManual.png

Manual ini menyediakan maklumat terperinci tentang bagaimana untuk bermain. Jika anda baru dengan permainan kami, panduan ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membina laluan pengangkutan pertama anda dan seterusnya mengembangkan rangkaian anda dari situ.

Jika anda telah bermain Transport Tycoon sebelum ini, anda mungkin suka untuk membaca perbandingan OpenTTD dan Transport Tycoon Deluxe untuk melihat apa yang telah berubah. Jika anda pernah bermain TTDPatch yang mengandungi beberapa penambahbaikan yang sama seperti OpenTTD, kita juga mempunyai satu perbandingan diantara OpenTTD dan ciri-ciri TTDPatch.

Akhir sekali, untuk apa-apa soalan umum sila ke FAQ.

Code.png

Seksyen ini meliputi semua aspek pembangunan bukan grafik OpenTTD. Bagi mereka yang baru dengan pembangunan, FAQ harus dapat menjawab apa-apa soalan yang anda ada. Anda kemudiannya boleh bergerak ke pembangunan semasa atau membantu dengan penterjemahan jika anda mahu.

Anda boleh melihat pembangunan terkini, senarai ciri-ciri yang akan dijangka untuk keluaran akan datang dan ciri-ciri yang diminta sekiranya anda berminat dengan perkembangan terkini projek. Sekiranya anda telah pun menjadi pembangun, pembangunan dokumentasi ini akan dirasakan amat berguna.

Kami juga mempunyai komuniti pembangun di saluran IRC kami dan di forum pembangunan.

Graphics.png

Seksyen grafik adalah dimana artis, pengkod enjin NewGRF , dan pembangun grafik yang berkaitan bekerjasama dalam pembangunan grafik. Dapatkan maklumat terkini pembangunan di dalam pembangunan grafik 32bpp (termasuk juga tahap lebih zoom), dokumen NewGrfs (8bpp) dan lebih lagi. Dan juga, jangan lupa untuk memeriksa seksyen Sumber Pemain di bawah untuk sumber selain daripada sumber berkaitan dengan grafik.

Komuniti OpenTTD

Sekiranya anda mahu mengetahui dengan lebih lanjut, bantu menulis dokumen atau mendapat maklumat lebih lanjut tentang cara bermain kemudian boleh memeriksa beberapa perkara seperti berikut:

EditDocs.png
Membantu dengan dokumentasi

Dokumentasi OpenTTD adalah disimpan dan disunting dengan menggunakan wiki. Dialukan untuk mula menyunting secepat mungkin, tetapi sila baca dahulu Panduan Format, dan lakukan ujian terlebih dahulu dengan menggunakan Sandbox.

Lawat ke perkampungan pam untuk berbincang sebarang perubahan besar atau tambahan kepada dokumentasi, atau anda boleh bermula terus ke permintaan yang telah dihantar di dalam bahagian Permintaan Artikel. Dan juga:

  • Setengah artikel memerlukan perubahan kecil untuk memenuhi kepuasan keperluan kami, dan disini terdapat. Sekiranya anda berhasrat untuk menulis artikel penuh dan lengkap, di sini adalah tempat yang sesuai untuk anda mulakan.
  • Terdapat juga setengah artikel yang memerlukan lebih tumpuan sebelum ianya boleh dipanggil siap sepenuhnya, dan anda boleh memeriksa mereka di dalam kategori Perkembangan.
  • Dan akhir sekali, terdapat juga artikel yang menyentuh isu semasa di mana sering menjadi berita lama - kenapa tidak anda memeriksa maklumat di situ samada ianya masih isu semasa sekiranya anda mempunyai waktu yang terluang?
Help.png
Dapatkan Bantuan

Adakah anda perlukan sebarang bantuan dan panduan gagal menyediakan? Oleh itu anda boleh cuba di forum, sumber utama untuk mendapatkan bantuan dan maklumat pembangun, atau sertai saluran IRC kami.

PlayerResources.png
Sumber Untuk Pemain

Ini adalah senarai sumber yang berguna untuk anda dan tiada di dalam panduan.

Personal tools