Station bouwen/Nl

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


In deze tutorial leer je hoe je treinen en stations bouwt en hoe je sporen aanlegt tussen station op een efficiënte manier. Een efficiënt station bouwen is zeer belangrijk als je het treintijdperk wil overleven. Er zijn honderden methodes om je stations te bouwen. Hieronder een paar voorbeelden om je in de juiste richting te helpen.

Contents

Treinstation bouwen

 1. Open de werkbalk 'Bouw spoorwegen' door op de knop RailCnstr.PNG te klikken in de menubalk.
  Werkbalk Bouw spoorwegen.
 2. Klik op de knop Bouw treinstation RailSt.png in de 'bouw spoorwegen' werkbalk. Onthoud dat je ook rechts kan klikken(*) op knoppen als je meer informatie wil over wat die knop doet.
  Het venster Stationskeuze.
 3. Stel het Aantal sporen en de Perronlengte in. Onthoud dat elke "eenheid" 2 rijtuigen lang is, dus kies altijd de lengte op basis van de treinlengte. Bv. een station met de lengte 3 is even lang als 1 locomotief en 5 wagons. Langere treinen kunnen hier ook stoppen, maar het laden/lossen ervan verloopt veel trager.
 4. Selecteer de oriëntatie van het station op basis van in welke richting je je station wil bouwen.
 5. Zoek naar de plaats waar je je station wil plaatsen. Je hoeft niet altijd te kiezen voor vlak land, je kan ook bouwen op heuvels. Het is ook mogelijk stations over bestaande sporen te bouwen.
 6. Klik met de muis op het station.


(*) Dit is ondertussen vervangen door "hover over" gedrag, rechts-klikken werkt nog steeds als je de "hover over delay" op 0 zet.

Wat voor soort station moet ik bouwen?

De keuze mag je zelf bepalen.

De algemene richtlijnen zouden zijn:

 • Treinen zouden geen files mogen veroorzaken wanneer ze een station binnen- of buitenrijden.
 • Stations moeten lang genoeg zijn voor treinen om te voorkomen dat ze te lange laadtijden krijgen.

Hieronder een paar voorbeelden van stations:

Stations met 1 platform

 • Stations met 1 platform kunnen 1 trein tegelijkertijd bedienen. Deze stations bedienen industrieën goed genoeg wanneer er niet veel vracht te transporteren is.
  Laadstation met 1 platform.
  Losstation met 1 platform.
 • Eenrichtings "Ro-Ro" station ("Roll-On Roll-Off") (De gebruikte naam is een vergelijking. Zie Wikipedia). Het voordeel van dit station is dat inkomende treinen niet moeten wachten op uitgaande treinen, wat heel efficiënt is met stations met meerdere sporen (zie hieronder).
  Ro-ro laadstation met 1 platform.
  Ro-ro Losstation met 1 platform.

Nota: het is een goede gewoonte om een rechtstreekse verbinding te maken aan de uitgang van een laadstation en aan de ingang van een losstation, terwijl de ingang voor het laden en de uitgang voor het lossen bereikbaar is met een lus, hierdoor kan de trein goederen sneller leveren en kunnen geladen treinen sneller het station verlaten.

Twee-platforms stations

 • Zodra meerdere soorten vracht worden geleverd aan stations genieten twee-platforms stations de voorkeur. Dit is waarschijnlijk het type station type dat je het meest zal bouwen. Twee perrons betekent dat twee treinen tegelijkertijd bediend kunnen worden. Als een trein geladen is, kan de andere gelijk beginnen - zonder dat de tweede hoeft te wachten tot de eerste het station verlaten heeft.
  (Opmerking: Als je voorseinen) nog niet gewoon bent, nog niet panikeren, negeer ze gewoon in de afbeeldingen voorlopig.)
  Laadstation met 2 platforms.
  Laadstation met 2 platforms.
 • Je kan ook overwegen om een ro-ro twee-platforms station te bouwen als 3 of meer treinen het station gebruiken om verkeersopstoppingen en wachttijden volledig te vermijden.
  Ro-ro laadstation met twee platforms.
  Ro-ro losstation met twee platforms.

Meerdere-platforms stations

Zodra de stations veel treinen bedienen genieten meerdere-platforms stations de voorkeur, zodat er geen lange wachtijden zijn voor treinen.

 • Hieronder zie je een vier-platforms enkele ingang/uitgang station. Onthoud dat treinen mogelijk een beetje moeten wachten om andere treinen te laten passeren.
  4-platforms enkele ingang/uitgang station.
 • Dit zou dan een vier-platforms ro-ro station zijn. Inkomende treinen moeten niet wachten bij het (ont)laden in dit station.
  4-platforms ro-ro station.

Volgende: Seinen plaatsen »

Personal tools