Tartalomszolgáltatás/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, searchA programjellemző elérhető: (0.7.0 verzió óta)

<1.0

1.0-1.2

1.3

1.4

1.5-1.7

Nightly

Az OpenTTD 2009. január 17-én új lehetőséggel bővült: a tartalomszolgáltatás központi szerverről történő letöltést tesz lehetővé. A NewGRF-ek, MI-k, magasságtérképek, saját pályák stb. szerzői feltölthetik a munkájukat a tartalomszolgáltató weboldalra, amit aztán az OpenTTD játékosai könnyen, a játékba integrált kezelőfelület használatával letölthetnek: csak ki kell jelölniük, mit szeretnének letölteni, és a játék maga telepít minden igényelt fájlt.

Ebben a szócikkben arról olvashatsz, hogyan teheted közzé a központi szerver segítségével az általad készített művet (NewGRF-et, MI-t, magasságtérképet, saját pályát stb).

Contents

Felhasználói fiók létrehozása

Ha még nincs fiókod, hozd létre az account.openttd.org/en/signup címen. Ezzel felhasználói jogot kaphatsz az account.openttd.org, bananas.openttd.org, bugs.openttd.org, translator.openttd.org és wiki.openttd.org címekre.

2009. augusztus 22-étól az openttd.org centralizált kezelőrendszerrel működik. Ha már van korábban létrehozott felhasználói fiókod a bugs/translation stb. részeire, azokat egyesítheted és így továbbhasználhatod a BaNaNas-ra is (némi angollal lásd: az eredeti hírt vagy az account.openttd.org-ot további információért).

A feliratkozás oldalon töltsd ki a szükséges mezőket. Használhatod a tt-forums.net-en meglévő nickedet is, de ez nem kötelező. Miután kitöltötted az űrlapot, kattints a "Sign up" feliratú gombra. A honlap a bejelentkezési oldalra továbbít, ahol az imént megadott felhasználónévvel és jelszóval bejelentkezhetsz.

A sikeres bejelentkezés után kattints a BaNaNaS nevű linkre.

Tartalom hozzáadása

Mindenek előtt győződj meg arról, hogy bejelentkeztél-e.

Kattints a 'Manager' gombra a menüsoron. Ha első alkalommal töltenél fel, el kell fogadnod a szolgáltatási feltételeket. Elfogadásuk előtt gondosan olvasd el őket.

Notice.png

Megjegyzés
Kizárólag olyan tartalmat tehetsz közzé, amit te hoztál létre (akár másokkal együtt)!

Ezután egy áttekintést kapsz minden általad korábban feltöltött tartalomról. Ha először töltenél fel, a lista természetesen üres.

A feltöltendő tartalom általános jellemzői

Új tartalom hozzáadásához kattints az "Upload New" gombra az áttekintés felső részén. Egy űrlap jelenik meg, amin a következő adatokat kell megadni:

Name
Megnevezés - ez a NewGRF, MI, magasságtérkép, saját pálya stb. neve. Kerüld a jellegtelen (mint pl. "My Scenario") elnevezések használatát: használj egyedi nevet, mert ez fog megjelenni játékban a "Letölthető tartalmaknál". Győződj meg róla, hogy helyesen írtad-e be a nevet, mert azt később módosítani nem lehet. A megnevezés rovatba ne írj verziószámot.
Type
Típus - NewGRF, grafikai alapcsomag, MI, MI-könyvtár, magasságtérkép saját pálya, stb.
Content Version
A tartalom (NewGRF, grafikai alapcsomag, MI, MI-könyvtár, magasságtérkép saját pálya, stb.) verziószáma. Azt írsz be, amit csak akarsz, csak győződj meg arról, hogy ésszerűen legyen képes közölni a felhasználókkal, melyik az újabb verzió, ha több változatod készül (vagy talán már készül is).
License
A művedre vonatkozó licensz, amit művedre alkalmazni rendelsz vagy korábbi verzióra már alkalmaztál. Több szabad felhasználásra szóló engedély közül választhatsz, vagy egyedi licenszet szabhatsz (részletesen lásd ezen a lapon lentebb).
File
A művedet tartalmazó fájl (részletesen lásd ezen a lapon lentebb).
Description
Leírás a művedről. Ez a rövid ismertető (mint a legtöbb információ, amit az űrlapon megadsz) meg fog jelenni a játékban, a letölthető tartalmak kezelőfelületén.
URL
Egy, a művedet feltüntető weboldalra (a tt-forums-on történt közzététel esetén a topikra) mutató url.
Minimal OpenTTD Version
Az OpenTTD-nek az a legkorábbi változata, mellyel a műved használható. Ha a Nightly vagy Custom (testre szabott) változatot választod, add meg a nightly revíziószámát, vagy a szükséges patch-csomag nevét és verziószámát.
Maximal OpenTTD Version
Az OpenTTD-nek az a legkésőbbi változata, mellyel a műved használható. Hasonló az előző űrlapmezőhöz, de itt azt a verziót kell megadni, amivel a műved még működött. Ha az OpenTTD jelenlegi verziójával működőképes, hagyd ezt az űrlapmezőt üresen.
Tags
Kulcsszavak (kulcskifejezések): vesszőkkel elválasztott szójegyzék a tartalom jellemzőinek megadására. Ha pl. vonatos grf-et teszel közzé, írj "train" szót a mezőbe. Jól teszed, ha mások által már használt tag-eket adsz meg. Az MI-k ajánlott kulcsszavaiért lásd a tt-forums topikot.
Dependencies
Függések: ha más tartalomra is szükség van ahhoz, hogy munkád működjön, jelöld meg a tartalmat. A Ctrl-billenytű megnyomása mellett több lehetséges függés közül is választhatsz. Ha művednek nincsenek függései, hagyd ki a mezőt.

Miután minden adatot megadtál, kattints az "Upload"-gombra, és várj, amíg a műved feltöltésre kerül.

Licenszek

Ebben az űrlapmezőben válaszd ki, melyik licensz vonatkozzon a művedre. A következők közül választhatsz:

Ha egyik sem illik a művedhez, válaszd a Custom (Egyedi) opciót). Ebben az esetben ismertetned kell a művedhez kapcsolódó licenszjogokat. A licensz szövege fájlban szerepeljen, ami a 'copying.txt', 'copying', 'license.txt' vagy 'license' nevet viseli.

Feltöltendő fájlok

Amit feltölteni elengedhetetlenül szükséges, a fő fájl (fájlok)
 • NewGRF: .grf fájl
 • MI-k: egy main.nut és egy info.nut fájl.
 • MI könyvtárak: egy library.nut és egy main.nut fájl.
 • Saját pályák: egy .scn fájl.
 • Magasságtérkép: egy .png vagy .bmp fájl.
 • Grafikus alapcsomag: egy .obg fájl és pontosan hat .grf fájl azzal a fájlnévvel, amivel az .obg fájl azonosítja őket, továbbá az .obg fájlban meghatározott MD5 checksum fájl.
Readme (opcionális)
A readme neve 'readme', 'readme.txt' vagy 'readme.pdf' legyen. Javasolt a 'readme.txt' használata, mert a játékban ez a formátum jeleníthető meg. Gondoskodhatsz a fordításról is (lásd alább)
Changelog (opcionális)
A changelog neve 'changelog', 'changelog.txt' vagy 'changelog.pdf'. Javasolt a 'changelog.txt' használata, mert a játékban ez a formátum jeleníthető meg. Gondoskodhatsz a fordításról is (lásd alább)
License (opcionális)
Licenszfájlt csak akkor kell közzétenned, ha az előbb a 'custom' opciót választottad. Az elfogadható nevek a 'copying.txt', 'copying', 'license.txt' vagy 'license'. Ha korábban általános használatú licenszet jelöltél meg, nemhogy nem kell licenszfájlt közzétenned, de ha licenszfájlt is közzé akarnál tenni, a feltöltésed elakad.

Fordítások

A readme és a changelog fájlok fordítását ISO 639-1 nyelvkód (kisbetűs), és opcionálisan országkód (nagybetűs) megadásával adhatod közre. Néhány példa:

 • 'readme_en_US.txt', 'changelog_en_US.txt' amerikai angol.
 • 'readme_hu.txt', 'changelog_hu.txt' magyar.
 • 'readme_pt.txt', 'changelog_pt.txt' portugál.
 • 'readme_pt_BR.txt', 'changelog_pt_BR.txt' brazil.
 • 'readme_nb_NO.txt', 'changelog_nb_NO.txt' norvég (bokmál).
 • 'readme_nn_NO.txt', 'changelog_nn_NO.txt' norvég (nynorsk).

Amikor az OpenTTD changelog- vagy readme fájlt jelenít meg, először a nyelvkódnak és az országkódnak megfelelő readme-t és changelog-ot próbál találni. Ha nincs ilyen fájl, a nyelvkód alapján próbálkozik, az országkód nélkül. Ha ilyen fájl sincs, az egyszerű readme.txt ill. changelog.txt fájlt jeleníti meg.

A fájlok feltöltése

Ha nem akarsz readme, changelog vagy egyedi licenszfájlt feltölteni, csak jelöld ki a feltöltendő fájlt. Ha egynél több fájlt akarsz feltölteni, előbb csomagba kell tenned őket, ami ZIP vagy TAR formátumú lehet (a TAR nem összetévesztendő a RAR-ral!).

Meglévő tartalom szerkesztése

Korábbi feltöltésed részleteit utóbb meg is változtathatod. Mindenek előtt győződj meg arról, hogy bejelentkeztél. Kattints a 'Manager' gombra a menüsoron. Ezután egy áttekintést kapsz minden általad korábban feltöltött tartalomról.

Kattints a feltöltésedet feltüntető sor elején szereplő 'Edit' gombra, és szerkessz. Hasonló űrlapot kapsz, mint amikor a művedet feltöltötted, de nem minden űrlapmező szerkeszthető. Az ismertetőt, az URL-t, a verziókövetelményeket és a függőségi követelményeket tetszésed szerint szerkesztheted. A változtatások mentéséhez kattints az alul található 'Edit' gombra. Ha nem akarod a változásokat elmenteni, egyszerűen navigálj el az oldalról.

Meglévő tartalom frissítése

Távolról sem elképzelhetetlen, hogy az általad közzétett tartalom újabb változatát is elkészíted. A frissítéssel a régi változat helyére új kerül. Mindenek előtt győződj meg arról, hogy bejelentkeztél. Kattints a 'Manager' gombra a menüsoron. Ezután egy áttekintést kapsz minden általad korábban feltöltött tartalomról.

Kattints a feltöltésedet feltüntető sor elején szereplő 'Update' gombra, és végezd el a frissítést. Hasonló űrlapot kapsz, mint amikor a művedet feltöltötted, azzal az eltéréssel, hogy a név és a típus nem módosítható. Jelöld ki a feltöltendő fájlt, és hajtsd végre a szükséges módosításokat a másik űrlapmezőben. Az új verzió feltöltéséhez kattints az alul található 'Upload' gombra.

Lásd még

Personal tools