Átlátszósági beállítások/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, searchAz átlátszósági beállítások lehetővé teszik, hogy az épületek és egyéb tereptárgyak láthatósága állítható legyen. Az Átlátszósági beállítások eszköztár elérhető a beállítások menü (Options button.png) Átlátszósági beállítások pontján keresztül, vagy a Ctrl+X billentyűkombinációval. Minden nem zárolt átlátszóság egyszerre ki-/bekapcsolható az X billentyűvel. Minden egyes tereptárgytípusra beállítható az eszköztár megfelelő gombja vagy a Ctrl + ( 1 – 9 ) billentyűkombinációk segítségével, hogy a játékos átlásson-e rajtuk. Az aktuális beállítás zárolható, hogy ne legyen kapcsolható az X billentyűvel, ha a Ctrl billentyű lenyomva tartása mellett kattintunk a gombjára. A tárgyak nem átlátszóak lesznek, hanem láthatatlanok, ha a második sor megfelelő gombján kattintunk, vagy ha a  Shift+Ctrl + ( 1 – 9) gyorsbillentyűket használjuk.

Contents

Átlátszósági beállítások eszköztár

TransparencyOptions.png
Az Átlátszósági beállítások eszköztárnak két sora van:

 • Az első sor határozza meg, hogy mely térképelemekre érvényes valamilyen szintű láthatatlanság, illetve, hogy zárolt-e ez a beállítás.
 • A második sor pedig azt határozza meg, hogy ha az adott típusú térképelem előbbi beállítása aktív, akkor azok az elemek láthatatlanok vagy átlátszóak legyenek-e.
Gomb Átlátszósági gyorsbillentyű Láthatatlansági gyorsbillentyű Leírás
TransparencyOptions-1.png Ctrl + 1  Shift+Ctrl+1 Az állomásnevek átlátszóságát kapcsolja (állítható a Beállítások (Options button.png) menüben is, az Átlátszó feliratok lehetőséggel).
TransparencyOptions-2.png Ctrl + 2  Shift+Ctrl+2 A fák átlátszóságát kapcsolja.
TransparencyOptions-3.png Ctrl + 3  Shift+Ctrl+3 A házak átlátszóságát kapcsolja (állítható a Beállítások (Options button.png) menüben is, az Átlátszó épületek lehetőséggel).
TransparencyOptions-4.png Ctrl + 4  Shift+Ctrl+4 A gazdasági épületek átlátszóságát kapcsolja.
TransparencyOptions-5.png Ctrl + 5  Shift+Ctrl+5 Az út- és vasútvonalak épületeinek (állomások, garázsok/fűtőházak, ellenőrzőpontok) átlátszóságát kapcsolja.
TransparencyOptions-6.png Ctrl + 6  Shift+Ctrl+6 A hidak átlátszóságát kapcsolja.
TransparencyOptions-7.png Ctrl + 7  Shift+Ctrl+7 Az olyan épületek, mint világítótornyok és antennák, átlátszóságát kapcsolja.
TransparencyOptions-8.png Ctrl + 8  Shift+Ctrl+8 A felsővezetékek átlátszóságát kapcsolja.
TransparencyOptions-9.png Ctrl + 9  Shift+Ctrl+9 A rakodásjelzők átlátszóságát kapcsolja.
X Az összes fenti elem átlátszóságát kapcsolja, kivéve a zároltakét.

A fenti gombokra a Ctrl nyomva tartása mellett kattintva az adott beállítás zárolásra kerül.

Zárolt átlátszósági beállítások

Ha egy átlátszósági beállítás zárolva van, egy TransparencyOptions-a.png ikonnal van megjelölve, és ekkor ez nem kapcsolható az X billentyűvel. Ugyanakkor így is kapcsolható, ha rákattintunk a gombjára, vagy ha a Ctrl+(1 – 9) gyorsbillentyűket használjuk. Adott elem zárolása úgy szüntethető meg, hogy a Ctrl billentyű lenyomva tartása mellett rákattintunk a gombjára.

Láthatatlanság

Ha egy elem nem átlátszóra, hanem láthatatlanra van állítva, akkor is a fent leírt módokon kapcsolható. Az átlátszóság helyett láthatatlanra állítás az Átlátszósági beállítások eszköztár második sorának megfelelő gombjával, vagy a  Shift+Ctrl + (1 – 9) gyorsbillentyűkkel lehetséges.

Notice.png

Megjegyzés
A játékbeli leírás az elsődleges beállításkészletre (az első gombsorra) úgy hivatkozik, hogy az átlátszóság kapcsolása.
Ez zavaró lehet, mert a megfelelő másodlagos beállítás (második sorbeli gomb) aktiválásával már láthatatlanság lesz átlátszóság helyett. Pontosabb megfogalmazás lenne, hogy az elsődleges beállításkészlet mindig az átlátszatlanságot kapcsolja, a másodlagos készlet pedig az átlátszóság mértékét.
átlátszatlanság ∨ { átlátszóság ∨ láthatatlanság }
Az egységesség kedvéért itt a játékbeli szóhasználat van előnyben részesítve.

Lásd még

További megjelenítési beállítások

Paper-plus.png

Ez a szócikk vagy szakasz bővítést igényel.

 • A pontos teendőkről bővebben olvashatsz a szócikk vitalapján.
 • Forgasd a Stíluskalauzt, hogy helyesen szerkessz.
 • Ne felejtsd el eltávolítani ezt a sablont, ha a szócikk kibővült.
 • Városnevek mutatása
 • Állomásnevek mutatása
 • Ellenőrző pontok mutatása
 • Feliratok mutatása
 • Teljes animáció
 • Minden részlet
Personal tools