Járműcsoportok/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Bővebb leírások

Járműcsoport létrehozása

A járműcsoportok kezelőfelülete a járműlistákon található, ha a Haladó beállításoknál engedélyezted a Továbbfejlesztett járműlista használatát (alapértelmezés szerint a saját vállalatra engedélyezve van, ellenfél cégére nincs).

Járműlista. Balra a járműcsoportokkal, és a címkézett csoportszervező ikonokkal

A gombok önmagyarázóak.

Újabb példánk szerint van hat buszunk, ugyanazon az útvonalon közlekednek, megosztott utasításlista alapján. Könnyebb kezelésük érdekében hozzunk létre csoportot.

Notice.png

Megjegyzés
Egy jármű csak egy csoportban szerepelhet.
A járművek csak a járműlistájukon vehetnek részt csoportban (vonatok, közúti járművek, hajók, repülők).

 1. Kattints a Csoport létrehozása gombra. A csoport megjelenik a csoportlistán '0 csoport' névvel (érdemes megfigyelni, hogy a névtől jobbra a csoport járműszámlálója nullát mutat, hiszen még üres), és megjelenik a Csoport átnevezése ablak.
 2. A Csoport átnevezése ablakban írj be egy új nevet (példánkban a közös útvonal nevét kapta).
 3. A csoportot később is átnevezheted, ha kijelölöd a csoportlistán, és a Kijelölt csoport átnevezése gombra kattintasz.


Most adjunk járműveket az új csoporthoz:

 • Húzzunk át egy járművet a csoportra a Csoportosítatlan járművek tételes listájáról.
  Adjunk járművet a csoporthoz
 • A példánk szerinti buszokat egyesével is hozzáadhatjuk a csoporthoz, de van ennek egy gyorsabb módja is, miután megosztott utasításlista szerint közlekednek: ha az egyiket már a csoporthoz rendelted, használd a Lista kezelése menüt a Megosztott jármű hozzáadása végett. Ez hozzáadja a csoporthoz a többi buszt.
  Minden megosztott utasításlistával közlekedő jármű hozzáadása a csoporthoz
 • Húzzuk a járművet a Csoportosítatlan járművek feliratra, ha el akarjuk távolítani a csoportból.
 • Az összes jármű eltávolításához a csoportból (a csoportnév megmarad): jelöljük ki a csoport nevét, és a jobb oldali panelen található Lista kezelése menün kattintsunk az Összes jármű eltávolítása feliratra.

A csoportok használata

A csoportok a megosztott utasításlistához hasonló összefüggést hoznak létre a járműlistán, még akkor is, ha más útvonalakon közlekedő járműveket is tartalmaznak. Például később dönthetünk úgy is, hogy a csoportból néhány buszt teljes berakodásra utasítunk, de továbbra is a csoport részeként kezeljük őket. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a műveleteket hajtjuk végre ezeken a buszokon a Lista kezelése menü használatával:

 • járműcsere újabb modellre váltásuk miatt,
 • járműtelepre küldjük javítás, vagy manuális módosítás érdekében.

A csoportokat használhatjuk az automatikus járműcsere alóli kivétel biztosítására is: kattints a Csoport teljes listás automata csere alóli mentessége ikonra; ez egy arany pajzs ikonját kapcsolja be a csoport neve mellett. Ezzel például forgalomban tarthatsz egy szép gőzmozdonyt egy vonalon, míg a játék az összes többit lecseréli dízelre.

Personal tools