Jelzők építése/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, searchBővebb leírások

A jelzők a vonatok irányítását és a vasúti közlekedés összeomlásának megelőzését szolgálják.

Ez az oldal csak alapvető információkat tartalmaz a jelzőkről. Ha részletesebb leírást szeretnél a különböző jelzőtípusokról és azok alkalmazásáról, lásd Jelzők.

Contents

Korlátozás

 • Jelző nem helyezhető elágazást vagy szintbeli közúti kereszteződést tartalmaző térközbe.
 • Jelző nem helyezhető hídra, vagy alagútba. De HackaLittleBit patch-ével automatikusan elhelyezett jelzők szimulálhatók.

Jelzők készítése

 1. Kattints a Vasúti pálya építése Manual html m772c5b23.png gombra a menüsorban, hogy megjelenjen a vasútépítési eszköztár:
  Railroad Construction Hu.png
 2. Kattints a Vasúti jelzők építése Place signal.png gombra a vasútépítési eszköztárban, hogy megjelenjen a jelzőválasztó eszköztár:
  A jelzőválasztó eszköztár

Magyarázat (lényegében mindet figyelmen kívül hagyhatod, az irányjelzők kivételével, rájuk van csak szükséged.

Jelzőtípusok
Signal Semaphore.png Signal Electric.png Szakaszjelző (a játékban: normál jelző)
Signal Semaphore Pre-Signal.png Signal Electric Pre-Signal.png Bejárati előjelző (a játékban: bejárati jelző)
Signal Semaphore Exit-Signal.png| Signal Electric Exit-Signal.png Kijárati jelző
Signal Semaphore Combo-Signal.png Signal Electric Combo-Signal.png Kombinált jelző
Signal Semaphore Path.png Signal Electric Path.png Standard útvonaljelző (a játékban: irányjelző) (ha a vonat hátulról közelíti meg, áthaladhat rajta, a jelzését figyelmen kívül hagyva)
Signal Semaphore Path One-Way.png Signal Electric Path.png Egyirányú útvonaljelző (a játékban: egyirányú irányjelző) (ha a vonat a másik irányból közelíti meg, áthaladása nem lehetséges)
A jelzőválasztó eszköztár további ikonjai
Signal Convert.png Jelzőátalakító eszköz - a pályán található jelző típusát átalakítja a jelzőkezelőn kiválasztottra. Lásd Jelzők építése
Signal Density.png Jelzősűrűség eszköz - azt állítja be, milyen közel kerülnek a jelzők automatikus építése során Lásd Jelzők építése

A jelzők két fajtája közt működésükben nincs különbség, ízlés kérdése, melyiket használjuk. Általánosságban elmondható, hogy a bal oldalon látható fajta (a szemaforok - régebbi elektromechanikus jelzők) az 1970-es évekig szokásos, a jobbra látható fajta (a modern elektromos fényjelzők) pedig utána. A játékban egy változtatható évszámig, alapértelmezés szerint 1950-ig szemaforok épülnek. Az Automatikusan alakjelző épüljön nevű beállítás a Haladó beállítások menü Építkezés csoportjában, a Jelzők almenüben található.

 1. Jelölj ki egy jelzőtípust, majd pozicionáld az egérkurzort a vasúti pályán oda, ahova kívánod építeni a jelződet.
  SignalTutorial2.png
 2. Kattints egyszer a pályára, a jelző elhelyezéséhez. Ezzel kétirányú jelzőt fogsz építeni, hacsak nem útvonaljelzőt választottál. Az útvonaljelzők mindig egy irányba néznek.
  Two-way signal.png
  SignalTutorial3.png
 3. Kattints újra a jelző egyirányú jelzővé alakításához. Így a jelző irányából érkező vonatok tudnak csak áthaladni, hacsak nem standard útvonaljelzőt építettél. Jelző irányát a játék során később is ingyen módosíthatod, ha a jelzőválasztó eszköztáron megfelelő jelzőtípust jelölsz ki, majd a jelzőre kattintasz.
  One-way signal.png
  SignalTutorial4.png
 4. Kattints újra hogy ellenkezőjére változtasd a jelző irányát
  SignalTutorial5.png
 5. Kattints újra hogy visszakonvertáld a jelződet kétirányúvá.
  SignalTutorial5b.png

Jelzősor építése

Egyszerre több jelzőt is tudsz építeni ugyan abból a típusból, úgy hogy az egeret nyomva tartod és végighúzod a pálya teleépíteni kívánt szakaszán. Azonban előfordulhat, hogy hasznosabb, ha egy létező jelző sokszorosítására használod a kihúzást, mivel így létre tudsz hozni egy olyan jelzőkből álló szakaszt melyek mind egy irányba néznek:

 1. Amíg a Vasúti jelzők építése Place signal.png eszköztár ki van választva, pozicionáld a kurzort a létező jelző főlé.
  SignalTutorial4.png
 2. Klikk, és húzd az egeret a vasúti pálya mentén.

Érdemes tudni: Ha a Ctrl gomb nyomva tartása mellett egy vagy több térközön át húzod az egeret, automatikusan jelzők kerülnek ki a következő állomásig, jelzőig, vagy a pálya következő elágazásáig.


SignalTutorial20.png
 1. Felengedve az egeret helyükre kerülnek a jelzők.
  SignalTutorial21.png

Azon érték függvényében, mely megtalálható a jelzőtelepítés sűrűsége Signal Density.png gombon a jelző kiválasztó eszköztárban, a jelzők megjelennek minden N-edik játék területegységen (Az N alapértelmezett értéke 4) amikor telehúzol egy pályaszakaszt jelzőkkel.

Meg tudod változtatni a sűrűséget ha klikkelsz a kis nyilacskákra a gombon. Szintén érdemes tudni, hogy ha bejárati, kijárati vagy kombinált jelzőket jelzőket húzol, ez a módszer velük egyező irányba néző szakaszjelzőket eredményez.

Jelzők eltávolítása

Jelzők eltávolításához kattints a Buldózer Clear button gombra a vasútépítési eszköztárban, miközben a jelzőválasztó eszköztár nyitva van.

A fehér négyzet vörös négyzetté fog változni. Ekkor lehet kattintani az egyes jelzőkre, egyenként eltávolítva őket, vagy kihúzni egérrel egy szakaszt, mely eltávolítandó. A törlés mód inaktiváláshoz klikkeljünk ismét a buldózer gombra. Használhatod az R gyorsbillentyűt is.

Ez az eszköz engedelmeskedik a jelzőtelepítés sűrűsége Signal Density.png gombon található értéknek a jelzőválasztó eszköztárban.


Jelzők átalakítása más típusúvá

Át tudsz alakítani létező jelzőket más típusúvá a jelző átalakítás Signal Convert.png gombra kattintva a jelző választó eszköztárban. Ezután ha ráklikkelsz a létező jelzőre, ingyen lecseréli arra ami éppen ki van választva a jelző választó eszköztárban.

Ha ki akarod kapcsolni, klikkelj ismét a jelző átalakítás gombra.

Ha a CTRL gombot nyomva tartod, és egy jelzőre klikkelsz (miközben a jelző átalakítás gomb ki van kapcsolva), végiglépkedhetsz az elérhető jelző típusokon.

Ha a CTRL gombot nyomva tartod, és egy jelzőre klikkelsz (miközben a jelző átalakítás gomb be van kapcsolva), megváltoztatod a jelző stílusát (szemafor, vagy modern jelző) arra ami a jelző választó eszköztárban ki van választva (mint stílus). Ez azonban pénzbe kerül.


Következő: Vonatok vétele és eladása

Personal tools