Közutak építése/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


A közút jó választás a közlekedési hálózat indításához, mert gyors, olcsó, és könnyű megépíteni. Közúthálózat nem lesz annyira nyereséges, mint a vasúthálózat. Viszont közúti ráhordó szolgáltatások hatékonyan kiegészítői lehetnek egy jó vasúthálózatnak.

Contents

Az út fajtái

Az építendő út fajtájának kiválasztásához kattints az Út építése ikonra a főmenün, és tartsd is az egérgombot lenyomva.

Roadmenu Hu.png
  • Út építése - Ezen az úton közúti járművek: tehergépjárművek és buszok futnak.
  • Villamospálya építése - Ezen az úton villamosok futnak.
  • Kettős célú utak - Tehergépjárművek, buszok és villamosok közlekedését teszi lehetővé. Ez a típus közútra épített villamospályával készíthető el.

Az útépítő eszköztár

Kattints az Út építése Road build button.png ikonra a menüsoron az útépítő eszköztár megjelenítéséhez.


Road construction Hu.png

Az ikonok funkciói (balról jobbra):

Ikon Művelet Gyors-billentyű Leírás
Build road.png Út építése gombok 1, 2 A kiválasztott jelölt irányban utat épít egérkattintásra is, egérhúzásra is. Érdemes tudni, hogy fél mezőnyi pontossággal dolgozik. Tehát, ha a mező jobb felére kattintasz, majd jobbra húzod az egeret, az út fél mezővel fog kezdődni, és ugyanez érvényes az út utolsó mezőjére is.
Autoroad.png Út építése egyszerű módon 3 Egy nagyon hatékony eszköz út részeinek bármely irányban történő elkészítéséhez (ugyanakkor eleinte nehéz lehet használni). Ha lenyomva tartott Ctrl-gombbal kattintasz, könnyen el is távolítja az út egyes részeit.
Clear title.png Építmények lerombolása egy mezőről 4 Megtisztítja a mezőket.
Build roaddepot.png Garázs építése 5 A Garázs helyzete ablakot nyitja meg a garázs tájolásához és megépítéséhez.
Build busstation.png Buszmegálló építése 6 A Buszmegálló helyzete ablakot nyitja meg a buszmegálló tájolásához és megépítéséhez.
Build truckstation.png Teherautó-rakodóhely építése 7 A Teherautó-rakodóhely helyzete ablakot nyitja meg a teherautó-rakodóhely tájolásához és megépítéséhez.
Oneway roads.png Egyirányú utak be-kikapcsolása 8 Egyirányú út építését teszi lehetővé.
Build roadbridge.png Híd építése B Híd építését teszi lehetővé.
Build roadtunnel.png Alagút építése T Alagút építését teszi lehetővé.
Toggle clear active.png Váltás építés és felszedés között R (CTRL) Jelölj ki egy másik eszközt a felsoroltak közül, aztán kattints erre a gombra az eltávolításához, vagy nyomd le a Ctrl-t.

Emellett a lejtőn történő építéssel kapcsolatban írottak itt is érvényesek.

Közúti járművek vásárlása

Új közúti jármű megvételéhez helyezz el egy garázst, és kattints rá. A garázs ablaka nyílik fel. Válaszd az Új járművek gombot, és egy újabb ablak ugrik elő az elérhető járművek listájával. Válassz ki egy megfelelőt és kattints a Megvesz feliratra. A jármű erre megjelenik a garázs-ablakban, és a jármű ellenőrzőablaka is megnyílik. Állíts be neki utasításokat vagy - ha szükséges és lehetséges - alakítsd át, majd kattints a vörös Áll feliratra az elindításához.

Egyirányú utak építése

Az egyirányú út gomb a nyíllal

Egyirányú utak a normál útépítő eszközökkel és az egyirányú út ikonjára kattintással építhetők. Az út a húzás irányában lesz egyirányú.

Egyirányú utakat a már megépített utakon is lehet létesíteni, ha az út a játékos tulajdona. Útszakasznak csak az első mezőjét kell egyirányúsítani. A szakaszt megosztó mezők létesítéséhez húzz az egérrel egy utat, majd föléje a másik utat.

Az összes lehetséges egyirányú út

A balra található képen minden lehetséges út látható. Az első kettő a meghatározott irányban egyirányú út. A harmadik pedig egy mindkét irányban egyirányú út, vagy, hogy pontosabbak legyünk, egy blokkolómező: jármű nem mehet át rajta. Az utolsó út az alapértelmezett út, egyirányúsítás nélkül.

Egyirányú hidak nem lehetségesek (még?).

Kettős célú úton (lásd fent) a villamosok nem veszik figyelembe a közút egyirányúsítását vagy blokkolását, mindkét irányban haladnak rajta.

Lásd még

Az OpenTTD 0.3.4 verzióját megelőző útépítésről: Road Construction:Old (angol)

Personal tools