Oktatás/Vonatok/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


1. Játék kezdete   2. Buszok   3. Vonatok   4. Repülők   5. Következtetések  
Bővebb leírások

Vasútvonal létrehozása

A vasút gyorsabb, és nagyobb a szállítási kapacitása, mint a közúti járműveknek. Igaz, a vasút drágább, és a hálózattervezés is több időt igényel.

Az OpenTTD-ben többfajta rakomány és iparág van. A legegyszerűbb és legnyereségesebb a szén szállítása a szénbányából az erőműbe, ezért ezt fogjuk most választani. Itt egy videó ennek bemutatására.

Az útvonal elhelyezése

Tartsd lenyomva az egér jobb gombját, és húzd az egeret addig, amíg nem találsz egy szénbányát és egy közeli erőművet. Ebben a példában nem számít, hogy milyen messze vannak egymástól, de a későbbiek során figyelj arra, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, mert minél messzebbre szállítod a rakományt, annál nagyobb lesz a bevételed.

Tutorial1.png

Erőmű egy közeli szénbányával.

Végre megtaláltunk néhány ipart, de szükségünk lesz egy útra a szén erőműbe juttatásához. Vonatot fogunk használni, hiszen ebben a példában ezt szeretnénk bemutatni, továbbá a vonat rengeteg szenet tud szállítani és talán a legnagyobb élményt nyújtó jármű is egyben.

Vasútállomások építése

Railroad Construction Hu.png

Normál vasút építése eszköztár.

 1. Nyisd meg a Vasúti pálya építése eszköztárat a RailCnstr.PNG gombra kattintva.
 2. Kattints a Vasútállomás építése gombra RailSt.png. Ekkor felugrik az állomásépítő ablak. Ne felejtsd el, hogy az egér jobb gombjával bármelyik gombra kattinthatsz, ha szeretnéd tudni részletesebben annak funkcióját.
Stationgui Hu.png

Vasútállomás kiválasztása ablak.

 1. Állítsd be a Vágányok számát egyre, és a Vágányok hosszát háromra. Minden "egység" két vagon befogadására képes, így a tényleges játékban az állomás hosszát a vonatod vagonszámától függően határozd meg. Például egy 3 négyzetből álló állomás egy mozdonyt és öt vagont tud fogadni.
 2. Válaszd ki a megfelelő irányt az állomásod számára, ahhoz, hogy majd a két állomás között könnyen tudjon futni a vonatod.
 3. Keress némi sík területet az állomásod számára a Szénbánya közelében, és kattints rá az állomás ráhelyezéséhez.
 4. Építs egy másik állomást is az Erőmű mellé.
Tutorial2.png

Az állomásaid az ipari létesítmények mellet.

Vasútállomások összekapcsolása

Most meg kell építened a vasútvonalat a két állomás között.

 1. Kattints a Vasúti pálya építése egyszerűsített módon gombra Autorl.png a Vasúti pálya építése eszköztáron.
 2. Húzd az egeret egyenesen az egyik állomástól a másik irányába a sínek lefektetéséhez.
 3. Fektess le összekötő szakaszt, hogy a sín elérje az állomást (hasonlóan, mint az az alábbi képen is látható.)
Tutorial3.png

Összekapcsolt állomások.

Ha véletlenül rosszul építkeznél, használd a Dinamitot Clear title.png egy mező tisztításához.

Vonat hozzáadása

Most már csak a vonatra van szükséged, de az nem a semmiből lesz, ezért előtte építened kell egy vasúti járműtelepet.

 1. Válaszd ki a Vasúti járműtelep építése gombot TrnDpt.png a Vasúti eszköztárról. Egy új ablak fog előugrani, melyről válaszd ki a megfelelő irányt.
 2. Ezek után helyezd le a járműtelepet bejáratával a sín felé, ahogy az a képen is látszik! Ha a megfelelően tetted le, akkor sínekkel fog kiegészülni a járműtelep előtti mező, így a vonatot be- és kiállhat a járműtelepről.
 3. Kattints az újonnan megépült járműtelepre! Ekkor megjelenik a járműtelep ablaka, a benne lévő összes vonattal - jelenleg üresen.
Tutorial4 Hu.png

A járműtelep ablaka

 1. Válaszd ki az Új járművek gombot a járműtelep ablakának alján! Egy másik ablak nyílik meg, amely felsorolja a számodra jelenleg elérhető járműveket. Jelölj ki egy mozdonyt a lista tetejéről, majd kattints a Megvesz gombra! A vonat ablaka fog megjelenni.
 2. Görgess le az Új járművek listájában és vegyél hat szénszállító vagont is!
 3. Hoppá! Valójában csak ötöt akartam mondani! Egyet törölnünk kell. Kattints az egér bal gombjával az egyik kocsira, és húzd erre az ikonra:SellTrainVehicle.png. Ezzel eladtad a kocsit és kapsz némi pénzt visszatérítésként.
  Részletesebb oktatásért lásd: Vonatok vétele és eladása

Utasítások adása a vonatnak

 1. A jármű ablakának jobb oldalán válaszd a jármű utasításainak mutatása gombot Orders.png.
 2. Az utasítások megadása teljesen hasonló, mint ahogy azt a buszoknál tetted ennek az oktatásnak a korábbi szakaszában.
 3. A vonatok számára több lehetőség áll rendelkezésükre az utasítások beállítására, mint a buszoknak. Az utasítások listájában válaszd ki a szénbánya állomását, majd kattints a Telerakodás bármiből gombra! Ekkor a vonat addig vár az adott állomáson, míg tele nem lesz szénnel.
 4. Végül az Áll gombra kattintva a vonat ablakában elindíthatod az első vonatodat.

Gratulálok! Megépítetted az első vasútvonaladat! Miután a vonat felpakolta magát szénnel, és elszállította azt az erőműhöz, láthatod, hogy mennyivel több bevételre tettél szert, mint egy busszal.

Ez a legegyszerűbb vasútvonal a játékban és csak egy vonat kezel (próbálj meg még egy vonatot a pályára helyezni, és látni fogod, hogy nem hagyja el a járműtelepet). Azonban néhány óra játék és vonattal kapcsolatos leírás elolvasása után megtanulhatod, hogyan lehet sokkal bonyolultabb vasúthálózatot építeni, amely egyszerre több szerelvény kezelésére is képes.

«Előző: Buszok használata Következő: Repülők használata »

Personal tools