Sínek átalakítása/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Bővebb leírások

Contents

Sínek átalakítása

Hogy ki tudd választani, milyen vasútra alakítod át a síneket, kattints a vasútépítő ikonra a főmenün, és tartsd nyomva a gombot.

Convert rail menu.png

Választásodtól függően a következő eszköztárak egyike jelenik meg:

A villamosított vasútépítés eszköztára
Az egysínű vasútépítés eszköztára
A maglev vasútépítés eszköztára

A Convert rail.png sínátalakító gomb egy "kattints és húzz"-eszközt aktivál, hogy átalakíthasd a vasutat egyik típusról a másikra (normál -> villamosított -> egysínű -> maglev -> normál). Ez az eszköz vasútra, vasúti járműtelepre, hidakra, alagutakra, ellenőrzőpontokra egyaránt hat.

  • Hidak és alagutak átalakítása külön: válaszd az egyik végüket.
  • Állomások: a vágány minden mezőjét át kell alakítani. Dönthetsz úgy is, hogy az állomáson többfajta síntípust használsz (ld. Rendhagyó állomások).
  • Nyílt pálya átalakítása során győződj meg arról, hogy nincs rajta vonat. A korábban futtatott vonatokat vasúti járműtelepre kell küldeni, és az egész vonatot el kell adni (kivétel ez alól a normál vasút villamosított vasúttá történő átalakítása).
  • Az átalakítás után ilyen sínek láthatók:
Többfajta vasút
Többfajta vasútÁtlós sínek

Az OpenTTD-ben egy mezőn csak egyfajta sín lehet, a normál vasút és a villamosított vasút kivételével. Így előfordulhat, hogy újra kell építeni a pályát, ha egymáshoz közeli átlós pályákon többfajta sínt akarsz használni.

Túl közeliek a sínek ahhoz, hogy többfajta pályát tudjunk használni
A megoldás: külön mezők az eltérő pályatípusokra

Tippek

  • Az új pályatípus miatt törölt vonatok helyett beállított új vonatok utasításlistáját nem feltétlenül kell újraírni. A pálya konvertálása előtt küldd a régi vonatokat a járműtelepre, és add el őket mindet. A járműtelepet úgy konvertáld, hogy közben a járműtelep-ablak maradjon nyitva. Az elsőként megvásárolt vonat utasításlistája ugyanaz lesz, mint az előzőleg eladott vonaté.
A járműtelep ablakának a művelet során folyamatosan nyitva kell maradnia. Érdemes tudni, hogy ezzel a módszerrel csak egy vonatot tudsz egyszerre átalakítani, de az üres járműtelepet vissza tudod alakítani a régi vasúttípusra, így egyazon járműtelep használatával más vonatot is konvertálni tudsz.
  • A gőz- és a dízelmozdonyok remekül futnak villamosított pályán is, így azokat nem feltétlenül kell korszerűsíteni (villanyvonatok viszont nem futnak normál pályán).
  • A járműtelep átalakítása során az automatikus járműcsere nem alkalmazható. A szabály alól egyetlen kivétel, amikor a normál vasúti mozdonyról villamosítottra korszerűsítünk.
  • Használhatod a "Menj a járműtelepre" utasítást minden, az átalakítandó pályán közlekedő vonat számára, vagy használd a járműlistát, ahol minden vonatot (vagy a vonatok egy csoportját) a legközelebbi járműtelepre tudod küldeni.

Lásd még

Personal tools