Spoorwegconstructies/Nl

From OpenTTD
Jump to: navigation, searchSpoorwegen en treinen zijn waarschijnlijk het meest plezierige type transport in het spel. Treinen zijn ook vaak het meest opbrengende transporttype. Je kan complexe spoorwegnetwerken bouwen voor honderden treinen, en dit volledig onder controle door het gebruik van seinen en controleposten.

Zie de tutorial bouw sporen om te leren hoe je sporen legt.


De vier verschillende spoorwegtypes.

Contents

De werkbalk Bouw spoorwegen

Klik op de knop Bouw spoorwegen Railroad build button.png in de menubalk om de werkbalk Bouw sporen te openen.

De werkbalk Bouw sporen (TTD)
De werkbalk Bouw sporen (OpenGFX)

Hier is een korte overzicht van alle knoppen (van links naar rechts) over wat ze doen:

Knop Actie Sneltoets Omschrijving
Build rail.png Bouw spoor 1,2,3,4 Bouwt spoor in de geselecteerde richting. Je kunt klikken en slepen, maar deze tools zijn lang niet zo efficiënt als de Autorail tool.
Build autorail.png Autorail A of 5 Een zeer efficiënte tool om spoor in iedere richting te bouwen, hoewel deze tool in het begin lastiger te gebruiken is. In combinatie met een ingedrukte Ctrl-toets is het ook makkelijk om bestaand spoor te verwijderen.
Clear title.png Land leegmaken 6 De dynamiet tool wordt gebruikt om tegels leeg te maken. Je kunt hier (bijna) alles mee opruimen, inclusief verkeerd gebouwd spoor. Let wel op dat als je dynamiet op een station gebruikt het hele station ineens verdwijnt. Om delen van een station af te breken selecteer je het bouwen van een station en vervolgens [R]: Toggle clear active.png+Build station.png.
Build traindepot.png Bouw depot 7 Opent het bouw venster, zodat je het depot in de geschikte richting kunt kiezen.
Build waypoint.png Bouw controlepost 8 Laat je een controlepost bouwen op een bestaand stuk spoor.
Build station.png Bouw station 9 Opent het station bouw venster waar je een station van een bepaalde breedte, lengte en richting kunt kiezen om te bouwen.
Place signal.png Bouw sein S Laat je diverse seinen bouwen langs het spoor.
Build bridge.png Bouw brug B Laat je spoorbruggen (EN) bouwen.
Build traintunnel.png Bouw tunnel T Laat je ondergrondse tunnels (EN) bouwen.
Toggle clear active.png Verwijder R Klik hier op nadat je een item geselecteerd hebt om dit type items te verwijderen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de seinen verwijderen, of delen van stations.
Convert rail.png Verander spoortype C Verander spoortype (EN) een willekeurig andere spoortype om naar het huidige geselecteerde type.

Behalve op vlak terrein kunnen spoor, depots en stations ook op schuine hellingen gebouwd worden.

Types spoor

Om te selecteren wely type spoor je wilt bouwen houd je de "Bouw sporen" knop in het hoofdmenu vast.

Selecteer spoor type
 • Normaal spoor - Beschikbaar in 1926 (gematigd klimaat) of rond 1945 (andere klimaten). Alleen stoom- en Dieseltreinen kunnen op dit type spoor rijden.
 • Geëlektrificeerd spoor - Beschikbaar in 1965 wanneer de eerste elektrische trein komt. Elektrische treinen rijden alleen op dit type spoor, tenzij je "Elektrisch spoor" uitzet in de geavanceerde instellingen (EN). Stoom- en dieseltreinen kunnen ook op dit type spoor rijden.
 • Monorail - Beschikbaar in 1999. Alleen treinen die in een monorail depot gebouwd zijn kunnen op dit type spoor rijden.
 • Mag-Lev - Beschikbaar in 2022. Alleen Mag-Lev treinen kunnen op dit type spoor rijden.

De beschikbaarheid van een bepaald type spoor hangt af van of er treinen zijn die op dat type spoor kunnen rijden. Het kan dus zijn dat een bepaald type spoor iets eerder of later beschikbaarheid door de in het spel ingebouwde toevalsfactor voor de exacte verschijningsdatum van een voertuig. Het kan zelfs helemaal anders zijn als je alternatieve voertuigen uit NewGRF gebruikt.

Treinen bouwen

Volg de volgende stappen om een nieuwe trein te bouwen/kopen:

 • Plaats/bouw een trein depot en klik erop. Het depot venster zal verschijnen.
 • Klik op "Nieuw voertuig". Er verschijnt een nieuw venster met een lijst van treinen die je kunt kopen.
 • Kies een locomotief en klik op "Koop voertuig" aan de onderkant van het venster. De trein verschijnt dan in het depot venser en een nieuw trein-venster verschijnt.
 • Voeg op dezelfde manier wagons toe. Er passen twee wagons in een tegel in het spel, iets om rekening mee te houden als je stations en treinstellen bouwt.


Zie Treinen kopen voor een meer gedetailleerde tutorial.

Tips

 • Bouw altijd eerst het station en dan het spoor. Als je spoor aanlegt breek je al gauw bomen af, wat de gemeente boos maakt. Je mag geen station meer bouwen als je teveel gebouwen en bomen vernield hebt, maar het bouwen van spoor mag altijd!
 • Als je moet besluiten of je onder of over een obstructie heen gaat bouwen, geef dan een voorkeur aan tunnels boven bruggen. Die zijn soms goedkoper en hebben geen limiet aan de maximale snelheid.
 • Als je besluit om door een stad heen te bouwen, verwijder dan eerst obstakels als gebouwen en straten. Probeer zo min mogelijk af te breken in de catchment area van een station, en probeer het vernielen van bomen te voorkomen. Maak gebruik van omkoping en bomen planten om de locale authoriteiten blij te houden totdat alle obstakels verwijderd zijn.
 • Over boerenland heen bouwen is veel duurder!

Zie ook

Externe links

Owen's Transport Tycoon Station - Rail Fundamentals

Personal tools