Tips/Nl

From OpenTTD
Jump to: navigation, searchDeze pagina bevat handige tips and trucs voor OpenTTD.

 • Druk op Shift terwijl je een actie uitvoert (bv. spoor leggen, een brug of tunnel bouwen) om te zien hoeveel dit zou kosten zonder het effectief uit te voeren. (nota: soms kan dit kan er een eind af zitten voor het vlak maken van land - kosten geraamd op £50,000 in plaats van £25,000 bijvoorbeeld)
 • Druk op x om te schakelen tussen transparante bomen en gebouwen.
 • Gebruik "gedeelde orders". Je weet dat je orders kan kopiëren van het ene naar het andere voertuig door op de orders knop te drukken en dan op het voertuig van welke je de orders wil kopiëren, als je meer dan één bus (of ander voertuig) hebt die dezelfde route gebruiken ... maar wist je dat als je op Ctrl drukt terwijl je de orders kopieert, beide voertuigen hun orders zullen delen? Als je later de orders verandert (bv. ze moeten beiden naar een nieuw station), dan zal ieder voertuig dat deze orders deelt de verandering automatisch zien.
 • Probeer om je wegvoertuig stations in een stad te bouwen in een lus. Een wegvoertuig station kan slechts twee voertuigen tegelijkertijd bevatten ... meer en ze zullen proberen om "rond de blok te gaan" en zo terug te komen naar het station. Als je station in een lus is gebouwd kunnen ze rondrijden en het station binnenrijden als dit vrij is, zoniet dan kunnen ze kilometers afdwalen!
 • Onthoud om je bruggen te vernieuwen terwijl het spel verdergaat. In het begin van het spel kunnen goedkope bruggen volstaan en veel geld besparen, maar zodra de nieuwere, sterkere bruggen beschikbaar worden heeft het geen zin om een snelle trein te laten vertragen naar 32km/h om een gammele oude houten brug over te steken.
 • Wees voorzichtig met hoe je een station bedient. Alhoewel het bedienen van een station met alle mogelijke voertuigen die je kan krijgen (bussen, treinen, vliegtuigen, schepen) betekent dat je grote hoeveelheden passagiers of goederen kan vervoeren, dien je er op te letten dat je niet alle "goodies" wegbrengt van je winstgevende lange route die je op de been houdt. Soms kunnen een paar bussen een station helemaal leegmaken zodat je trein heel lang moet wachten om een volle lading te bekomen.
 • Afstand speelt een rol. Hoe verder je lading en passagiers wegbrengt, hoe meer geld je verdient per trip. Maar let op ... het wordt ook waarschijnlijker dat je concurrentie, die korte trips heen en weer maakt, je een hak zet en gaat lopen met de goederen voordat jij terug bent.
 • Probeer om de locale autoriteit niet voor het hoofd te stoten. Heel veel bouwwerkzaamheden uitvoeren kan er voor zorgen dat de locale autoriteit boos word op jou. Dit kan wat je toegelaten word in nabijgelegen steden beïnvloeden. Probeer te compenseren door veranderingen geleidelijk aan te maken, de schade die je aanricht te beperken, bomen te planten om je bouwwerkzaamheden te verbergen of zelfs, in extreme gevallen, de stad in kwestie om te kopen!
 • Probeer om geen parallelle sporen te dicht bij elkaar te bouwen, tenzij ze dezelfde taak uitvoeren. Als je twee verschillende sporen gebruikt die zo dicht bij elkaar liggen dat de horizontale of verticale sporen dezelfde tegel gebruiken, dien je je bewust van te zijn van de consequenties. Als het op upgraden naar monorail of zweeftrein aankomt moet je beide sporen tegelijkertijd vervangen of één spoor verleggen zodat ze niet dezelfde tegel gebruiken.
 • Onthoud dat je hoofdkwartier een klein beetje passagiers trafiek genereert. Dit kan handig zijn in het begin van het spel om je inkomsten te verhogen in een kleine stad. In tegenstelling tot het Originele Transport Tycoon Deluxe, laat OpenTTD toe om je hoofdkwartier te verplaatsen (tegen een bepaalde prijs) zodat je het kan her-lokaliseren eens de stad begint te groeien.
 • Probeer om geen 90 graden bochten te maken omdat treinen slechts 88km/h kunnen halen in deze bochten. Ook verbieden sommige servers om treinen zulke bochten te laten nemen. Maak je bochten zo ruim mogelijk zodat treinen deze op volle snelheid kunnen nemen.
 • Een goedkope manier om een kanaal te maken is het gebruik van pseudo kanalen.
 • Steden omkopen kost heel veel geld en soms word je betrapt. Plant veel bomen rond een stad om je reputatie te verhogen indien mogelijk.
 • Als je een treinstation wilt bouwen dicht bij een stad is het een goed idee om dit uit te breiden met een luchthaven. Zoals je kan zien op de afbeelding, een luchthaven kan zijn invloed veel verder uitbreiden dan een treinstation, op die manier krijg je veel meer passagiers en post.
  Trein station verbonden met luchthaven
Personal tools