Tramwegen/Nl

From OpenTTD
Jump to: navigation, searchTrams vormen een toepassing die je de mogelijkheid geven om tramwegen te construeren, welke kunnen worden gebouwd op open grond en op een bestaand wegennet. De standaard tram infrastructurele afbeeldingen zijn geleverd door Pikkabird. Om met trams te kunnen spelen, moet je een actief tramvoertuig hebben NewGRF. Zoals met andere transport systemen, verlangen trams hun eigen infrastructuur, inclusief depots.

Een voorbeeld van een tram route

Contents


Typen van wegen

Om te selecteren welk type van wegen je wilt bouwen, klik en hou je de wegenconstructieknop vast in het hoofdmenu.

File:Tramwegen1.png
Kies Bouw tramwegen
  • Normale wegen - Vrachtwagens en bussen rijden op deze weg.
  • Tramwegen - Trams rijden op deze weg.
  • Wegen voor beide doeleinden - Staan toe dat zowel vrachtwagens en bussen als trams hier op rijden. Bouw een tramweg direct op een normale weg om dit type te maken.

Beschikbaarheid

Omdat dit een relatief nieuwe toepassing is in OpenTTD en TTDPatch, zijn er nog niet veel tram voertuigen GRF's geheel compleet. Er zijn echter een paar pre-releases of test versies welke opgesomd zijn in de GRF List of op GRF Crawler. Kijk ook even op TT-Forums voor tram voertuigen sets.

Om een tram te bouwen moet je er eerst voor zorgen dat je enkele NewGRF bestanden hebt geïnstalleerd en geactiveerd:

  • Om te installeren: Gebruik de "NewGRF-instellingen" en de "Online inhoud zoeken" knop in het startvenster (Let op: In versie 1.1.1 is het niet meer mogelijk om in een lopend spel nieuwe GRF's te installeren.); dan type je achter tag/naamfilter: tram; je vinkt het gewenste NewGRF bestand aan en download het.
Om een NewGRF bestand te installeren.
  • Om te activeren: Gebruik de "NewGRF-instellingen" knop en het NewGRF-instellingen venster verschijnt. Om een nog niet geactiveerd bestand toe te voegen kies je het gewenste bestand en klikt op "Toevoegen". Het bestand komt dan in de lijst van actieve NewGRF's te staan. Met de knop "Wijzigingen doorvoeren" neem je deze wijziging op in je algemene NewGRF-instellingen voor elk nieuw spel.
Om een NewGRF bestand te installeren klik je op Toevoegen.

Tram sets


Feature availability

<1.0

1.0-1.2

1.3

1.4

1.5-1.7

Nightly

Bouw tramwegen werkbalk

Klik en hou de wegenbouwknop vast Road build button.png op de menubalk, en kies Bouw tramwegen om de werkbalk te tonen.

De tramwegen werkbalk

Functies van de knoppen (van links naar rechts):

Knop Actie Sneltoets Beschrijving
Build tram.png Bouw tramweg knoppen 1, 2 Bouwt een tramweg in de geselecteerde richting; je kunt klikken en slepen.
Autotram.png Autotram-methode knop 3 Een zeer efficiënt gereedschap om tramwegsecties te bouwen in elke richting. Bij gebruik samen met de Ctrl-toets ingedrukt kunnen eenvoudig secties worden verwijderd.
Clear title.png Verwijder object knop 4 Maakt de tegel leeg van objecten.
Build roaddepot.png Bouw tramdepot knop 5 Opent het depotvenster waarin je de richting van het te bouwen depot kunt aangeven.
Build busstation.png Bouw passagiertramhalte knop 6 Opent het passagierstramhalte venster om de richting van de te bouwen tramhalte aan te geven.
Build truckstation.png Bouw vrachttramstation knop 7 Opent het vrachttramstation venster om de richting van het te bouwen laadperron aan te geven.
Build roadbridge.png Bouw brug B Staat je toe een brug te bouwen.
Build roadtunnel.png Bouw tunnel T Staat je toe een tunnel te bouwen.
Toggle clear active.png Bulldozer R (CTRL) Selecteer een ander gereedschap en dan deze knop om het item te verwijderen. Je kunt dit ook doen met de Ctrl-toets.

Behalve het bouwen op vlakke wegen, kunnen depots en stations ook worden gebouwd op hellingen.

Wanneer je tramwegen bouwt, denk er dan aan dat tramwagens een eindlus moeten hebben om terug om te kunnen draaien. Een eindlus wordt gebouwd door een halve tegel met een tramspoor te bouwen. Alhoewel de lus de hele tegel op de kaart lijkt te bedekken, gebruikt het slechts de helft van de tegel. De halve tegel is altijd open aan de zijde van de opening, in feite dus aan de andere kant van de lus. Dit is belangrijk om te weten als je een enkel spoordeel wilt verwijderen. Meer dan een tramwegdeel aanleggen op een tegel maakt een recht of gebogen spoor of een kruising en staat de tram niet toe om te keren.

Trams bouwen

Plaats dan een tramdepot, bouw een tramvoertuig door op nieuwe wegvoertuigen te klikken, selecteer dan een voertuig en koop het. Het zal worden geplaatst in het tramdepot en het voertuigvenster wordt geopend. Geef het orders, en klik op de balk onderaan met de tekst "Gestopt" om de tram te laten rijden.

Personal tools