Vasútállomás építése/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Bővebb leírások

Ebben a fejezetben azt tanulhatod meg, hogyan építs vasútállomásokat, hogyan csatlakoztasd a vasutat a vasútállomásokhoz hatékonyan. Az állomások hatékonysága nagyon fontos kérdés, ha hatalmas vasútbirodalmat szeretnél építeni. Az állomásépítésnek száz és száz módja van, a helyes irány megtalálásában segíthet néhány az alábbi példák közül.

Contents

Építsünk vasútállomást

 1. Nyisd meg a vasútépítő eszköztárat a RailCnstr.PNG gombra kattintva.
  A vasútépítő eszköztár
 2. Kattints a RailSt.png Vasútállomás építése gombra: ennek hatására az állomásválasztó ablak jelenik meg.
  Jó tudni: minden gombról rövid ismertetőt kaphatsz, ha az egeret két másodpercig fölötte tartod.
  Az állomásválasztó ablak
 3. Állítsd be a vágányok számát és a vágányok hosszát. Tartsd szem előtt, hogy minden "egység" két vasúti kocsinak felel meg, ezért az állomás hosszát attól függően válaszd meg, milyen hosszú vonatokat akarsz ott ki- és berakodni. Pl. egy három mező hosszúságú állomás egy mozdonyt jelent öt vagonnal. Az állomás ennél hosszabb vonatokat is fogadhat, de a ki-berakodás lassabb lesz.
 4. Jelöld ki az állomás irányát, azt is figyelembe véve, hogy a pályát is meg tudd a megfelelő irányban építeni.
 5. Találj az új állomásnak megfelelő helyet a térképen. Állomást sík talajon is, lejtőn is építhetsz. Állomást már létező egyenes vasúti pályára is helyezhetsz.
 6. Kattints az egérrel az állomás megépítéséhez.


Milyen állomásokat építsek?

Ez teljesen tőled függ. Az általános szempontok a következők:

 • A vonatok ne okozzanak közlekedési dugót, amikor az állomásra ki-bejárnak.
 • Az állomások legyenek elég hosszúak, máskülönben a rakodási idő megnyúlik.

Alább néhány példa szerepel az állomásokról. Minden példát két különböző jelzőtípussal mutatunk be. Az egyik útvonaljelzőket használ, ez a jelzőzés kedvelt módja (az állomások színe ezeken a képernyő-mentéseken piros). A másik típus szakaszjelzőket használ, hagyománytiszteletből. Olvasd el a jelzőkről szóló fejezetet, ha többet akarsz tudni a két jelzőtípusról. A jelzőépítés módját a Jelzők építése c. fejezetben olvashatod.

Fontos megjegyzendő szempont, hogy a vonatoknak minden egyes jelző előtt várakoznia kell tudnia anélkül, hogy megakadályozná a csomópontok forgalmát.

Egyvágányos állomások

 • Az egyvágányos fejállomások (végállomások, terminusok) egyszerre egy vonatot tudnak kiszolgálni. Az ilyen állomások ott szolgálnak jól, ahol kevés a szállítandó rakomány.
Egyvágányos berakó fejállomás útvonaljelzőkkel
Egyvágányos berakó fejállomás szakaszjelzőkkel
Egyvágányos kirakó fejállomás útvonaljelzőkkel
Egyvágányos kirakó fejállomás szakaszjelzőkkel
.
 • Az egyvágányos "Ro-Ro" állomások egyirányúak (nevük a "Roll-On Roll-Off", ill. "Roll-in Roll-Out" rövidítése: egyik végük csak kijáratként, másik végük csak bejáratként szolgál, ld. még Wikipedia).
A RoRo állomások előnye általában, hogy a bejáró vonatnak nem kell várnia, ha az állomásról egy másik vonat jár ki. Ez az előny az egyvágányos állomások esetében nem érvényesül, inkább a többvágányos állomáskiépítések esetében igaz (ld. lentebb).
Helyes gyakorlat, ha a berakó állomásokon a kijárat, a kirakó állomásokon a bejárat egyenes pályára csatlakozik (az állomás másik vége a vasútvonalhoz mindkét esetben kanyarodással is kapcsolódhat). Így a berakó állomásokat a vonatok gyorsabban hagyhatják el, a kirakó állomásokon pedig hamarabb tudnak kirakodni.
Mint láthatod, az útvonaljelzős példában nem szerepel útvonaljelző, annak a ténynek köszönhetően, hogy ez az állomás lényegében egyetlen egyirányú vágányra épült. Mint más egyirányú pálya esetében, itt is szükségtelen az útvonaljelzők használata. Az útvonaljelzők használata az állomás működésében itt nem okoz eltérést.
Egyvágányos Ro-Ro berakó állomás útvonaljelzőkkel
Egyvágányos Ro-Ro berakó állomás szakaszjelzőkkel
Egyvágányos kirakó állomás útvonaljelzőkkel
Egyvágányos kirakó állomás szakaszjelzőkkel

Dupla állomások

Amint az állomás több rakományt szolgál ki, dupla állomásra lesz szükségünk. Ez lesz a leginkább használatos állomásfajta, amit megépítesz.
Két vágány két vonatot jelent. Amint az egyik vonat befejezte a berakodást, a másik rögtön el is kezdheti, nem kell megvárnia, amíg az első elhagyja az állomást.

 • A dupla terminus állomás (fejállomás, végállomás) bírja ugyan a plusz vágány előnyét, de hátránya, hogy a vonatok útvonala kereszteződik a ki-bejáró végénél. Ezzel együtt olcsóbb, és kevesebb helyet igényel, mint a dupla Ro-Ro állomás.
Dupla terminus berakó állomás útvonaljelzőkkel
Dupla terminus berakó állomás szakaszjelzőkkel
Dupla terminus kirakó állomás útvonaljelzőkkel
Dupla terminus kirakó állomás szakaszjelzőkkel
 • Úgy is dönthetsz, hogy dupla Ro-Ro állomást építesz, teljesen kiküszöbölendő minden lehetséges vonattorlódást és várakozási időt. Ez az állomástípus lényegesen jobban teljesít, mint a dupla terminus állomás, ha az állomást háromnál több vonat használja.
Dupla Ro-Ro berakó állomás útvonaljelzőkkel
Dupla Ro-Ro berakó állomás szakaszjelzőkkel
Dupla Ro-Ro kirakó állomás útvonaljelzőkkel
Dupla Ro-Ro kirakó állomás szakaszjelzőkkel

Többvágányos állomások

Ha sok vonat kiszolgálásába kezd az állomás, többvágányos állomásra lesz szükségünk, így nem kell a vonatoknak sokat várniuk. Ha egynél több vonat vár arra, hogy bejuthasson az állomásra, túl kevés a vágányunk. Az újabb vágányok megépítése könnyű megoldás. Alább négyvágányos terminus és Ro-Ro állomások láthatók. A még nagyobb állomások könnyen megépíthetők: csak adj még több vágányt hozzá, győződj meg arról, hogy a vonatok minden vágányra képesek be- és kijárni, és lásd el a vágányokat a megfelelő jelzőkkel.

 • Lent egy négyvágányos terminus állomást látsz. Érdemes szem előtt tartani, hogy lehet, hogy a vonatoknak várniuk kell egy kicsit, amíg egy másik elmegy. Ha szűk a helyed, a terminus a Ro-Ro-nak jó alternatívája.
Négyes végállomás útvonaljelzőkkel
Négyes végállomás szakaszjelzőkkel
 • És ez lenne a négyvágányos Ro-Ro állomás. Ha van üres vágány, a bejáró vonatoknak nem kell várniuk, hogy egy éppen kijáró vonat elmenjen.
Négyes Ro-Ro állomás útvonaljelzőkkel
Négyes Ro-Ro állomás szakaszjelzőkkel

Átjáró állomások

Az átjáró állomás az állomásoknak egy külön fajtája, mindkét oldalon behaladást biztosít, a túloldalon pedig kihaladást. Ez az állomástípus különösen hasznos, főleg az olyan utasszállító vonalakon, melyek egyik várost a másikkal, majd a következővel, és így tovább kapcsolják össze.

 • A legegyszerűbb kiépítés a dupla egyirányú átjáró állomás. Ennek az állomásnak mindkét irányban egy vágánya van. Mintha csak rátették volna egy dupla pályájú vasútvonalra, mindenféle kereszteződés és jelzőzés nélkül.
Dupla egyirányú átjáró állomás útvonaljelzőkkel


 • A dupla kétirányú átjáró állomás mindkét irányból engedi minden vonatnak bármelyik vágány használatát. Ennek érdekében néhány kereszteződést és némi eltérő jelzőzést kell kiépítened. Ennek eredményeként ha egy irányból rövid időn belül jön két vonat, és a másik irányból egy sem, a második vonat használhatja a másik vágányt akkor is, ha az első vonat még nem ment el.
Fontos tudni, hogy ez a kiépítés csak útvonaljelzőkkel működik; hasonló szakaszjelzős kiépítésnek sok értelme nincs, mert hamar csődöt mond (próbáld ki, ha nem hiszed!). Szintén tudni kell, hogy ez a fajta elrendezés hajlamos a közlekedés teljes bénítására, ha több ilyen állomást helyezel el egymáshoz túl közel.
Dupla kétirányú átjáró állomás útvonaljelzőkkel


 • Az előző kiépítés bénulás-problémájára egyfajta megoldás a többvágányos átjáró állomás kiajánlott vágányokkal. Ehhez az állomástípushoz legalább három vágányra lesz szükséged: az egyik oldalon a vágány egyirányú lesz az egyik irányba, a másik oldalon pedig egy másik vágány a másik irányba. A középső vágány (vágányok) kétirányúak, mint az előző példában. Így válik biztosítottá, hogy mindegyik irányból legyen a vonatoknak egy szabad vágány, és ne forduljon elő bénulás.
Többvágányos kétirányú átjáró állomás kiajánlott vágányokkal, útvonaljelzőkkel


 • A Dupla átjáró állomás járműtelepekkel nyilván akkor hasznos, ha járműtelepre is szükséged van az állomásnál. Az alábbi példa a dupla kétirányú átjáró állomást veszi alapul, mindkét végén járműteleppel. A járműtelepek ilyen elhelyezése azért jobb a bejárati ágon történő elhelyezésnél, mert így a vonatok a járműtelepről mindkét irányban távozhatnak. Ez a kiépítés szintén sokkal kevésbé hajlamos a közlekedés bénulására, mint járműtelep nélküli megfelelője, mert a vonatok kimehetnek az állomásról a járműtelepre, és felszabadíthatják a vágányokat más vonatok számára.
Dupla átjáró állomás útvonaljelzőkkel, vasúti járműtelepekkel


Következő: Vasúti járműtelep építése »

Personal tools