Vasút típusai/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Contents

:Searchtool.png A vasútépítés módjának részletes ismertetőjét lásd a Vasútépítés cikkben.

Áttekintés

Vasútépítő menü

Az OpenTTD alapkészlete a játék során a vasútépítő menüben négy vasúti rendszer megépítését teszi fokozatosan elérhetővé. Ezek a következők:

Normál vasút
A normál vasút az egyetlen építhető pályatípus a játék javasolt, 1950 körüli kezdetén (sokkal korábbi időponttal indított játék esetén nem érhető el ez sem). Kizárólag gőzmozdonyok és dízel meghajtású vonatok járnak rajta (kivéve, ha a Haladó beállítások Járművek Vonatok alcsoportjában a Villamosított vágányok tiltása opciót bekapcsoltad, mert akkor villamosított vonatok is futnak rajta).
Electric railway
A villamosított vasút 1965-től használható. A villamosított vonatok csak villamosított pályán futnak, feltéve, hogy a Haladó beállításoknál a villamosított pálya építését nem tiltottad meg (ld fentebb). A gőzmozdonyok és a dízelvonatok villamosított pályán is járnak.
Monorail
Az egysínű vasút 1999-ben válik elérhetővé. Csak egysínű vonatok futnak rajta.
MagLev
A maglev vasút az utolsó, a leggyorsabb vonatok futását 2022-től teszi lehetővé. Csak maglev vonatok futhatnak rajta.

Járulékos vasúttípusokat alkalmazó NewGRF-ek

Példa az eltérő vasúttípusra: Metro Track Set

Az OpenTTD 1.0.3 kiadása óta számos NewGRF a felsorolt vasúttípusok több változatát tartalmazhatják, vagy további vasúttípusokat alkalmazhatnak.

Ha telepítettél ilyen NewGRF-et, a járulékos vasúttípusok ugyanúgy a vasútépítő menübe kerülnek, mint az alapértelmezett vasutak: akár úgy, hogy az alapértelmezett vasúttípus helyén, de akár úgy is, hogy azok mellett, további lehetőségként jelennek meg.

Ha járulékos vasúttípust tartalmazó NewGRF-et alkalmazol, a legtöbb esetben megfelelő vasúti járműveket tartalmazó NewGRF-re is szükséged lesz.

Több vasúttípus-NewGRF (a különböző honlapokon kívül) a játékba épített tartalomletöltő szolgáltatással is letölthető, néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • Metro Track Set (harmadik sínt alkalmaz, továbbá harmadik sínt felsővezetékkel);
  • NuTracks (nem villamosított, villamosított, háromsínes rendszer, valamint háromsínű vasút felsővezetékkel, eltérő sebességhatárokkal, továbbá "tervező" pályatípussal);
  • Universal Rail Type (olyan pályatípus, ami a legtöbb vasúti járművet a járműtelepen is fogadja, ezzel megkönnyíti a mozdonyok átalakítását más vasúttípusra).

A vasúttípus-NewGRF-ek minden közúti NewGRF-fel kompatibilisek, ezt beépített támogató rendszer biztosítja.

A vasúttípus grafikáját lecserélő NewGRF-ek

Példa a grafika lecserélésére: Transrapid Track Set

A járulékos vasúttípus-NewGRF-ektől eltérően van néhány régies NewGRF, ami nem a vasút típusán változtat, hanem csak a már meglévő vasúttípus grafikáján. Ezek a NewGRF-ek nem mindig kompatibilisek minden közúti NewGRF-fel, és van köztük olyan is, amely csak meghatározott vonatos NewGRF-fel működik együtt. Néhány példa a vasúttípus grafikai lecserélésére:

  • CS Rail Set (a vasúti pálya kinézetét változtatja meg);
  • Monorail Infra Set (betont tesz az egysínű pálya mellé);
  • Narrow Gauge rails (keskeny nyomtávú vasút építését teszi lehetővé az egyes vasúttípusok helyett);
  • Swedish Rails Set (a vasúti pálya kinézetét változtatja meg);
  • Transrapid Track Set (a maglev vasúti pálya kinézetét változtatja meg, hogy hasonlítson a német Transrapid tesztpályára).
Personal tools