Vasúti járműtelep építése/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Bővebb leírások

Itt a vasúti járműtelep építését (elhelyezését) tanulhatod meg. A vasúti járműtelepen vásárolhatsz és állíthatsz össze vonatokat, és itt kerül sor a közlekedő vonatok javítására. Győződj meg ezért arról, hogy a vonatok ki- és be tudnak-e járni a vasúti járműtelepre.

Contents

Hogyan helyezzek el vasúti járműtelepet?

 1. Először is meg kell nyitnod a vasútépítő eszköztárat: kattints a vasúti pálya építése Manual html m772c5b23.png gombra a menüsoron, így megjelenik a vasútépítő eszköztár:
  A vasútépítő eszköztár
 2. Kattints a Vasúti jármű építése gombra, vagy nyomd meg a 7 gyorsbillentyűt.
  A Vasúti járműtelep építése gomb kijelölése
 3. Egy új ablak nyílik fel a járműtelep helyzetének meghatározásához. Válassz tájolást, hogy merre nézzen a járműtelep: ott fognak a vonatok ki-bejárni.
  A járműtelep helyzetének meghatározására szolgáló ablak
 4. Most mozgasd az egeret a vasúti pályád közvetlen közelébe úgy, hogy a bejárata a sínekre nyíljon. Vasúti járműtelepet sík talajon is, lejtőn is építhetsz.
  A járműtelep helyének kiválasztása
 5. Ha elégedett vagy a kiválasztott hellyel, kattints az egérre a vasúti járműtelep elhelyezéséhez. Ha a pálya tényleg a járműtelep mellett van, automatikusan kiegészítő sínek kerülnek elhelyezésre, a ki-bejárást biztosítva.
  Újonnan épült vasúti járműtelep az automatikusan megépült sínkapcsolattal

Ne feledd: a vasúti járműtelepet bármikor le tudod bontani, ha a Clear title.png dinamit-eszközt használod.

Hová helyezzek vasúti járműtelepet?

A vasúti járműtelep helye stratégiai döntés, mely csak rajtad áll (bármikor elhelyezhetsz a vonalaidon néhány vasúti járműtelepet, aztán remélheted a legjobbakat Smile 22px.png).

Győződj meg arról, hogy

 • a vonatok javítása hatékony lehet;
 • a javítás nem okoz vasúti dugókat.

Ezeknek a céloknak az elérésére néhány stratégia:

 1. Engedélyezd a vonatok javítását meghatározott időközönként a Haladó beállításoknál, vagy adj járműtelepet a jármű utasításlistájához. A járműtelepet a vonat utasításlistájára lehet venni ugyanúgy, mint az állomásokat vagy az ellenőrzőpontokat.
  Járműtelep állomás bejáratánál
  Járműtelepek nyílt pályán
 2. Úgy építsd a pályát, hogy a vonatok kénytelenek legyenek áthaladni egy járműtelepen, valahányszor áthaladnak egy állomáson vagy a nyílt pálya egy részén.
  Vonalvégi járműtelepek. A vonatok így javításra kényszerülnek
  A vonatokat javításra kényszerítő járműtelepek

A fenti alapkonfigurációk kérdéseinek megoldására vannak haladó járműtelep-konfigurációk.

A legáltalánosabb gondok a járműtelepekkel kapcsolatban:

 • A gyors vonatok lelassítanak, amikor a járműtelepre ki- és bejárnak, ami lelassít más vonatokat. Ez pedig egy forgalmas vasúthálózaton dugóhoz vezethet.
 • A járműtelepek közelében gyakran használatos éles kanyarok szintén lelassítják a vonatokat.
 • Ha élénk a forgalom, a vonatok összegyűlhetnek a járműtelepen, és így hosszú ideig maradhatnak ott. Például, ha vonalvégi járműtelepet építünk, a javítás miatt járműtelepen tartózkodó vonat kijárását megakadályozhatja egy, az állomás ugyanazon vágányára bejáró vonat. Ez folytatódhat, amíg több vonat halmozódik fel a járműtelepen.

Haladó járműtelep-konfigurációk

 • Depó mindkét vonalon: Ez a konfiguráció lehetővé teszi a vonatoknak, hogy elérjék a járműtelepet anélkül, hogy a fővonal forgalmát a ki- és bejárással lelassítanák.
  Depó mindkét vonalon
 • Kényszerített javítás: Gyakran előfordul, hogy a vonatot kirakodás után érdemes javítani, mielőtt új rakományt venne fel. Ennek az az oka, hogy a bevétel a rakomány felvételétől a kirakodásig eltelt teljes időtől függ. Így lehet, hogy frissen szervizelt vonatra akarsz berakodni, és nem akarod javításra küldeni addig, amíg a rakományt ki nem rakodta.
  Példa a kirakodás utáni kényszerített szervizre:
  A kirakodás után szervizre kényszerített vonatok
Ennek a konfigurációnak a további előnyei::
 • Minimális helyigény.
 • A gyors és hosszú vonatok egyszer lassulnak le, úgy a szerviz, mint az állomáson való elhaladás miatt.
 • Éles kanyart küszöböl ki, miután a depó-trükkel 180 fokkal megfordítja a vonatot (több játékosnak nem tetszik, mert ronda, és nem is életszerű)
 • Elsőbbséget adó depó: A járműtelepről kijáró vonatok sokkal lassabban mozognak, mint a fővonaliak. Az előjelzők használatával arra késztetheted a járműtelepről kijáró vonatokat, hogy várjanak, amíg a fővonali vonatok elhaladnak. Jó ötlet, ha tanulmányozod az előjelzőket annak megértéséhez, hogyan, és miért működik ez a konfiguráció.
Előjelzők
Entry presignal.png Exit presignal.png Combo presignal.png
Bejárati előjelző  ·  Kijárati előjelző  ·  Kombinált előjelző

Ez a kiépítés egy, a pálya mentén visszafelé haladó előjelző-láncot hoz létre. A képen látható fővonali vonat a szürke kijárati előjelzőt vörösre váltja. A vörös kijárati előjelző a kombinált előjelzőkkel áll összefüggésben, és vörösre váltja őket. A bejárati előjelző vörös, mert a hozzá tartozó egyetlen kijárati előjelző vörös.
Elsőbbséget adó depó. A fővonali vonatnak elsőbbsége van a járműtelepről kijáró vonattal szemben


 • A pálya két- vagy többfelé ágaztatása javítás előtt nagy forgalmú vonalakon hasznos. A vonatok lelassítanak, amikor a járműtelepre behajtanak, így vonatok sora jelenhet meg egy depó előtt. Ha a vonatokat két járműtelepre irányítjuk előjelzőkkel, akkor két vonat egyidejű javítása válik lehetővé, így a vonal forgalma erős maradhat.
  Ez a megoldás nem befolyásolja a fővonali forgalom átlagsebességét

Következő: Jelzők építése »

Personal tools