Villamospályák/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, searchVillamospályákat puszta talajra vagy már meglévő közútrendszerekre építhetsz. Ahhoz, hogy villamosokkal tudj játszani, aktív villamosjárművekkel működő NewGRF-re van szükséged. Mint más szállítási rendszerek, a villamosok is saját infrastruktúrát igényelnek, ide értve a remízeket is.

Egy villamos-útvonal példaként

Contents


Az út fajtái

Az építendő út fajtájának kiválasztásához kattints az Út építése ikonra a főmenün, és tartsd is az egérgombot lenyomva.

Tramwaymenu.png
  • Út építése - Ezen az úton közúti járművek: tehergépjárművek és buszok futnak.
  • Villamospálya építése - Ezen az úton futnak a villamosok.
  • Kettős célú utak - Tehergépjárművek, buszok és villamosok közlekedését teszi lehetővé. Ez a típus közúton létestített villamospályával készíthető el.

Elérhetőség

Miután az OpenTTD és a TTDPatch viszonylag új funkciójáról van szó, nincs túl sok befejezett villamos-GRF. Vannak viszont kiadás előtti verziók is, tesztverziók is. Ilyeneket a GRF-jegyzéken, vagy az angol nyelvű GRF Crawler-en találhatsz. Érdemes még körülnézni a TT-Forums weboldalon is.

Villamos építéséhez győződj meg arról, hogy már telepített és aktivált villamos járműszettet tartalmazó NewGRF fájllal rendelkezel:

  • Telepítéshez használd a játék üdvözlőképernyőjén a Letölthető tartalmak gombot, ott írd be a Címke/név szűrő mezőjébe a tram szót. Válaszd ki a neked szimpatikus NeWGRF fájlokat, és töltsd le.
Tramways install.png
  • Aktiváláshoz válaszd a NewGRF beállítások gombot a játék üdvözlőképernyőjén. A NewGRF beállítások ablak jelenik meg; ennek bal oldalán az aktív NewGRF fájlokat fent, az inaktívakat pedig lent. Az inaktívak közül jelöld ki az aktiválandó fájlt, és kattints a Hozzáad gombra.
Available NewGRF files.png

Villamos-szettek

(angol nyelvű hivatkozások)

A villamospálya-építő eszköztár

Kattints az Út építése Road build button.png ikonra a menüsoron, és tartsd az egeret lenyomva. Válaszd a Villamospálya építését az eszköztár megjelenítéséhez.

Tramway construction.png

(Az eszköztár a közútépítő eszköztárhoz hasonlóan működik, az ott leírtak megismétlését ezért itt mellőzzük).

Az ikonok funkciói (balról jobbra):

Ikon Művelet Gyors-billentyű Leírás
Build tram.png Villamospálya építése gombok 1, 2 A kiválasztott irányban épít villamospályát egérkattintásra vagy egérhúzásra.
Autotram.png Villamospálya építése egyszerűsített módon 3 Villamospálya-szakaszok létesítéséhez használható, nagyon hatékony eszköz. Ha lenyomva tartott Ctrl-gombbal kattintasz, könnyen el is távolítja a pálya egyes részeit.
Clear title.png Építmények lerombolása egy mezőről 4 Megtisztítja a mezőket.
Build roaddepot.png Remíz építése 5 A Remíz helyzete ablakot nyitja meg a remíz tájolásához és megépítéséhez.
Build busstation.png Villamos-utasváró építése 6 A Villamosmegálló helyzete ablakot nyitja meg a villamos-utasmegálló tájolásához és megépítéséhez.
Build truckstation.png Tehervillamos-állomás építése 7 A Villamosmegálló helyzete ablakot nyitja meg a tehervillamos-megálló tájolásához és megépítéséhez.
Build roadbridge.png Híd építése B Híd építését teszi lehetővé.
Build roadtunnel.png Alagút építése T Alagút építését teszi lehetővé.
Toggle clear active.png Váltás építés és felszedés között R (CTRL) Jelölj ki egy másik eszközt a felsoroltak közül, aztán kattints erre a gombra az eltávolításához, vagy nyomd le a Ctrl-t.


Emellett a lejtőn történő építéssel kapcsolatban írottak itt is érvényesek.

A pálya építésekor vedd figyelembe, hogy a villamoskocsik a Beállítások menüben megadottak szerint hajtanak a pálya jobb vagy bal oldalán, visszaforduláshoz fordítóhurokra lehet szükségük. Fordítóhurkot a pálya nyitott végén, fél mezőnyi pálya építésével létesíthetsz (A térképen teljes mezőnyi pályaként jelenik meg, de a fordítóhurok valójában csak fél mezőt foglal el).
Fordítóhurok

Villamosok vásárlása

Aztán helyezz el egy remízt, és kattints rá. Válaszd az Új járművek gombot, és egy újabb ablak ugrik elő az elérhető járművek listájával. Válassz ki egy megfelelőt és kattints a Megvesz feliratra. A villamos megjelenik a remíz-ablakban, és a jármű ellenőrzőablaka is megnyílik. Állíts be neki utasításokat vagy - ha szükséges és lehetséges - alakítsd át, majd kattints a vörös Áll feliratra az elindításához.

Personal tools