Vonatok vétele és eladása/Hu

From OpenTTD
Jump to: navigation, search


Bővebb leírások

Ebben a fejezetben azt tanulhatod meg, hogyan vegyél (állíts össze), adj el (törölj) és módosíts vonatokat: mozdonyokat és vagonokat.

Contents

Hogyan vegyek vonatokat?

Vonatokat vasúti járműtelepeken lehet venni (a vonatok arról a járműtelepről indulnak el, ahol megvetted és összeállítottad őket).

 1. Először kattints a járműtelepre (lásd: Vasúti járműtelep építése)
  Kattintsunk a járműtelepre
 2. A járműtelep ablaka nyílik fel. Ez az ablak minden, a járműtelepen állomásozó vonatot megmutat. Kattints az Új járművek gombra a járműtelep-ablak bal alsó sarkában.
  Az Új járművek kijelölése a járműtelep ablakában
 3. Egy új ablak nyílik fel, mely az általad megvásárolható összes mozdonyt és vagont mutatja. Válassz ki egy mozdonyt, kattints rá, és a mozdony tulajdonságainak leírása is megjelenik. Ha döntöttél, melyiket akarod megvenni, kattints a Megvesz gombra.
  Vegyünk egy mozdonyt

  Egy új ablak jelenik meg: ez a vonatod ablaka, ami megmutatja, hogy hol van a mozdonyod (most éppen a járműtelepen). Később utasításokat adsz majd a vonatnak ennek az ablaknak a segítségével. Ha úgy gondolod, hogy most érdemes inkább bezárnod, könnyen megnyithatod majd megint, ha a vonatra kattintasz a járműtelepen.
  A vonat járműablaka

  A mozdonyod a járműtelep ablakában látható.
  Az újonnan vásárolt mozdony a járműtelepen
 4. Most kiválaszthatod, milyen vagonokat akarsz venni, ugyanúgy, mint amikor a mozdonyt választottál és vettél, a Megvesz gombot annyiszor megnyomva, ahányszor csak szükségesnek látod. Tehát pl. ha hétszer nyomod meg, hét vagont veszel. Ha csak egy vonat áll a járműtelepen, a vagonok automatikusan rácsatlakoznak. Ugyanahhoz a vonathoz többfajta vagon is csatolható (pl. öt gabonaszállító vagon és három állatszállító vagon).
  Vegyünk vagonokat
 5. Most a járműtelep ablakában láthatod az új szerelvényedet.
  Újonnan összeállított vonat a járműtelepen

Tippek a vonatvásárláshoz

Minden mozdony és vagon félmezőnyi helyet foglal el. Így egy 8 egységből álló szerelvény (1 mozdony és 7 vagon) 4 játékmezőnyi helyet igényel.
Egy 8 egységből álló szerelvény 4 mezőn fér el

Tartsd szem előtt, hogy a két egységből álló mozdonyok két egységnek számítanak, és nem egynek.

Fontos tudni azt is, hogy ha túl hosszú vonat, és túllóg az állomáson, tovább tart a ki- és berakodása. Győződj meg tehát arról, hogy elég hosszú állomásokat építettél-e.

Egynél több mozdonyt is tehetsz a szerelvénybe úgy, hogy előbb összeállítod a vonatodat 1 mozdonnyal, és a második mozdonyt ráhúzod a járműtelepen. Ez leginkább akkor hasznos, ha a valósághű gyorsulás be van kapcsolva. Így a vonatok gyorsabban mennek fel a dombokon, és hamarabb is gyorsulnak fel. A második mozdony hatása leginkább a nagyon hosszú (legalább tíz vagonból álló) vonatoknál érzékelhető, melyek egyébként soha nem érnék el a csúcssebességet.

Ha NewGRF-es vonatokkal játszol, ezek mozdonyai és vagonjai fél mezőnél hosszabbak is, rövidebbek is lehetnek. Ilyenkor a járműtelep-ablak jobb szélén látható számot, mely a vonat által elfoglalt mezők számát mutatja (az OpenTTD 1.1 verziója előtt a félmezőnyi értékeket mutatta).

Hogyan adjak el (töröljek) vonatot?

Eladhatod az egész vonatot is, a vonat egyes részeit is, vagy akár a járműtelepen álló összes vonatot is egyszerre.

 • A vonat egy vagonja vagy a mozdony eladásához csak húzd az egységet a járműtelep-ablak Sell train vehicle button jobb felső ikonjára.
  A vonat egy egységének eladásához húzzuk az egységet az ikonra


 • Több egységet, a vagont a mögé kapcsolt (a járműtelep-ablakban tőle jobbra látható) egységekkel együtt is elhadhatod:
  • kattints az egységre, és húzd a járműtelep-ablak jobb szélén látható Sell train vehicle button második ikonra
   Több egység (pl. utolsó három vagon) eladása

  • vagy: tartsd lenyomva a Ctrl-billentyűt az egység eladása közben (kattints és húzz az első ikonra).


 • Vonat törlése: húzd a mozdonyt a második ikonra.
 • Végezetül, ha a harmadik ikonra Sell train vehicle button kattintasz, jóváhagyást kérő ablakban erősítheted meg, hogy a járműtelepen álló összes vonatot el akarod-e adni.
  A járműtelepen álló összes vonat eladása

Hogyan mozgassam a vagonokat/mozdonyokat?

A mozdonyokat és a vagonokat mozgathatod is, egyszerű húzással. A vagonok mozgathatók:

 • vonaton belül egyik helyről a másikra;
 • egyik vonatból a másikba.

A mozdonyok mozgathatók:

 • egyik vonatból a másikba: második mozdonyként;
 • többmozdonyos vonatból a járműtelep-ablak üres helyére: egy másik vonat önálló mozdonyaként.

A CTRL-billentyű nyomva tartása vagon húzása közben itt is azt eredményezi, hogy a vagonnal mozognak a mögé csatolt egységek is. Így, ha az első vagont húzod másik vonatra, miközben a CTRL-billenytyűt nyomva tartod, minden vagonod átkerül a második vonatba.

Ha bővebben érdekel, elolvashatod még a következő lapokat: Többmozdonyos vonatok, Teljes vonat eladása

Personal tools