Alagutak/Hu

From OpenTTD
Revision as of 15:35, 11 May 2013 by Bistyu (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search


Bővebb leírások

Az alagutakat az el nem mozdítható tereptárgyak vagy túl drágán eltüntethető dolgok, mint pl. a nagy hegyek alatti elhaladásra használjuk. Hidat nem tudsz építeni városok, állomások vagy gazdasági épületek fölé, viszont tudsz alattuk alagutat építeni.

Vasúti csomópontokban is használjuk őket, mert a járművek lassítás nélkül áthaladhatnak rajtuk, szemben több híddal.

Alagutak építése

Alagutat közút és vasút számára tudsz építeni. Ne feledjük, hogy -- bár a vasút különböző fajtái közt tudsz váltani -- a közúti és a vasúti alagút közt az alagút újraépítése nélkül váltani nem lehet.

  • Kattints a vasútépítő Manual html m772c5b23.png vagy az útépítő gombra Manual html ma6d6c8c.png a menüsoron. Amint rákattintasz, felugrik a vasútépítő eszköztár, illetve a közútépítő eszköztár.
Vasútépítő eszköztár
Közútépítő eszköztár
  • Kattints az alagút vasúti Build traintunnel.png vagy közúti Build roadtunnel.png gombjára.

Az itt található képernyőmentéseken vasúti alagutak szerepelnek, de a közúti alagút építése során ugyanezeket a lépéseket alkalmazzuk.

  • Vidd az egérkurzort a térképen alagút építésére alkalmasnak látszó helyre. Alagutat síkvidéken nem tudsz ásni, csak hegyen.
Sima talajra nem lehet alagutat építeni
  • Vidd az egérkurzort egy lejtő fölé: az építeni kívánt alagút tervezett útja fehér kiemeléssel látható.
Itt már alagutat lehet ásni

Az alagút megépítéséhez csak kattints a lejtős térközre.

Gratulálunk, épp most ástál ki egy alagutat

Haladó alagútépítés

Ha olyan helyen szeretnél alagutat ásni, ami nem lejt jó helyen vagy jó irányban, az alagút megépítése érdekében előbb ki kell javítani a talajt: meg kell emelned vagy le kell süllyesztened.

Ha a tervezett alagút végén a térköz csak az egyik sarkára lejt, a másikat az építés automatikusan lesüllyeszti, így az alagút megépülhet. Az alagút elején viszont nem lehet ilyen térköz, ilyen helyen először a talajt kell rendezned.

Alagutat akkor is lehet építeni, ha a vége csak egy irányban lejt
Az alagút megépítése érdekében a lejtő a másik irányban automatikusan lesüllyed

Néha az egy sarkára lejtő térköz automatikus süllyesztése nem lehetséges, a körülötte lévő térközökön található akadály miatt. Erről egy hibaüzenet ablaka tájékoztat.

Az automatikus talajsüllyesztés lehetetlen
Megjelenik a hibaüzenet

Emeld meg a talajt magad, így az alagút végén a térköz egy egyenes lejtő lesz.

Az alagút már megépíthető

Korlátozások

  • Az alagutak nem keresztezhetik egymást - a játék figyelmeztet erre, ha megpróbálnád. Viszont van egy cheat, mely lehetővé teszi, hogy keresztezd az alagutakat. Ha bekapcsolod, a vonatok is keresztezhetik egymást.
  • A játék arra is figyelmeztet, ha egy tájrendezés (talajsüllyesztés) megsértene egy alagutat.
  • Alagútba jelző nem helyezhető, így az alagútban egyszerre csak egy vonatod lehet. Nagyon hosszú alagút így lelassíthatja a vasúthálózatodat.
  • Vitatott vélemény szerint a vonatok alagútban lassabbak, mint szabad ég alatt. Ennek a realisztikus gyorsulás lehet az oka, még nem teszteltük.
Personal tools